Wikitopia
Image default
Kunst en Kitsch

Een levende doodskist als laatste rustplaats

Studenten uit Delft zochten én vonden naar een meer efficiënte manier van ‘compostering’ na het begraven. Begraven is meer milieubelastend en zélf vervuilend. Dat komt doordat lichaamsvreemde stoffen en voorwerpen uit ons lichaam na het overlijden in de bodem terecht komen. De startup “Loop” ontwikkelde een grafkist (Living Cocoon)die leven brengt aan de bodem en die schadelijke stoffen omzet. Hun startup “Loop” zou wel eens een revolutie op het gebied van doodskisten teweeg kunnen brengen.

 

Na de Dood met de Natuur één worden

De missie van Loop is om mensen na hun overlijden één te laten worden met de natuur. Living Cocoon is de eerste levende grafkist die opgebouwd is uit natuurlijke levende materialen waaronder het belangrijke mycelium. Mycelium, een schimmel, groeit meestal onder de grond in en tussen de  wortels van planten en paddenstoelen.

Uit de biologie weten we dat schimmels essentieel zijn voor de natuur. Ze zetten dode materialen om tot bruikbare stoffen voor de natuur en plantengroei. Je kunt ze gerust de recyclers van de natuur noemen. Mycelium is eigenlijk een groot netwerk van schimmeldraden in de bodem dat dood materiaal (dierlijk en plantaardig) omzet tot nieuwe bruikbare voeding voor het plantenrijk.

Het gaat zover dat mycelium zelfs giftige stoffen als olie, plastics en zware metalen weet te transformeren tot gezonde stoffen.

Dood de basis voor het Nieuwe

Hoe snel gaat dat? Wel het duurt slechts een week of vier eer dat een Living Cocoon in de grond verteert is. Een lichaam dat begraven is in de mycelium kist verteert in 2 tot 3 jaar volledig tot gezonde bruikbare voedingsstoffen voor de natuur. In een gewone houten kist duurt dit proces wel tien jaar mét achterlating van milieubelastende stoffen.

 

Interesse in persoonlijke uitvaarten, begrafenissen en grafmonumenten

Er is al een groot aanbod van verschillende soorten kisten. Dat varieert van de standaard kist in verschillende soorten en kwaliteiten hout tot lijkwades van vilt. Ook zijn er zelfs kartonnen kisten. Er is behoefte aan nóg een kist? Volgens Cissy van Winden directrice van uitvaartverzorging MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is een sprake van een toegevoegde waarde: deze kist maakt begraven minder milieubelastend. Volgens van Winden is de trend om alles rondom de dood unieker en persoonlijker te maken. Vrijwel iedere uitvaarten is inmiddels min of meer persoonlijk. Zij ziet in haar praktijk dat nabestaanden het belangrijk vinden om actief bij de uitvaart  betrokken te worden en vaak zelf mee willen helpen.

Deze trend van meer persoonlijk zie je ook vaker terug bij de keuze voor een grafsteen of grafmonument.

Persoonlijke gedenktekens,  grafmonumenten of zelfs grafkunst.

Hoewel de meeste grafzerken en grafstenen nog steeds standaard zijn en van steen worden gemaakt is ook hier de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistiek. In het geval van Grafkunst wordt een uniek grafmonument of gedenkteken voor de nabestaanden op maat gemaakt.

Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

 

Begraven worden in een natuurlijke doodskist

 

Behalve de bekende houten doodskist zijn er tal van alternatieven. Een lijkwade van stof is minder benauwend dan een kist, datzelfde geldt voor een mand van gevlochten wilgen tenen. Ook kisten van Nederlands hout zijn populair omdat ze het milieu minder belasten.

 

De levende doodskist Living Cocoon voegt iets toe aan het assortiment van grafkisten. De toegevoegde waarde ligt vooral in het milieuaspect. Daarnaast is het ook een heel mooie kist! Maar smaken verschillen natuurlijk. et de keuze voor deze kist voegt u daadwerkelijk iets toe aan de natuur.

Deze unieke kist is inmiddels diverse keren gebruikt en de reacties zijn positief. De kist is inmiddels via uw uitvaartverzorger verkrijgbaar. 

 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/