Wikitopia
Image default
Financieel

6 geheimen voor een succesvolle sollicitatie

Het sollicitatieproces kan heel wat frustraties veroorzaken. Want er is niets zo teleurstellend als de zoveelste afwijzing. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Met onderstaande tips kan je jouw kans op succes flink opschroeven. Gebruik ze om succesvol te solliciteren.

1) Wees er snel bij

Succesvol solliciteren betekent dat je snel moet zijn. Heel wat vacatures zijn al na enkele dagen ingevuld, vooral knelpuntberoepen. Daarom is het een goed idee om zo snel mogelijk je sollicitatie door te sturen. De meeste jobsites hebben een zoekfunctie waarvoor je alerts kan instellen. Je krijgt dan elke dag een overzicht van de nieuwste vacatures diie aan je zoekcriteria voldoen in je inbox. Zo gaat er geen tijd verloren.

2) Pas je cv aan

Maak je cv zo relevant mogelijk voor de functie. Je kan bijvoorbeeld enkele vaardigheden uit de vacaturetekst in je cv vermelden. Op deze manier krijgt de lezer direct een gevoel dat je bij het bedrijf past. 

3) Voeg een motivatiebrief toe

Je kan best een sollicitatiebrief schrijven om aan je cv toe te voegen. Met deze brief kan je toelichten waarom je geïnteresseerd bent in de vacature en waarom jouw opleiding en werkervaring relevant zijn. Een motivatiebrief is de perfecte manier om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. 

4) Wees professioneel in je communicatie

Een goede eerste indruk is goud waar. Zorg dus dat je professioneel overkomt:

  • Kies een zakelijke layout voor je cv en motivatiebrief
  • Let ook op het lettertype dat je kiest
  • Gebruik steeds een formele aanspreking
  • Laat de inhoud nalezen op spellingsfouten
  • Vermijd een overdreven kleurgebruik

5) Verdiep je in het bedrijf

Voor de opmaak van je motivatiebrief en het eerste sollicitatiegesprek kan je best wat opzoekwerk verrichten. Leer wat meer over het bedrijf. Hoe ziet de markt eruit, welke producten of diensten bieden ze aan, zijn er bepaalde nieuwigheden op komst? Deze informatie zal ongetwijfeld van pas komen.

6) Laat niets aan het toeval over

Bij het sollicitatiegesprek durft er weleens iets mis te lopen. Daarom is een grondige voorbereiding cruciaal. Zoek het adres op in Google Maps en controleer de reistijd. Zorg dat je zeker enkele minuten op voorhand aanwezig bent. Daarnaast kan je best de functieomschrijving, je cv en motivatiebrief afdrukken om naar het gesprek mee te nemen. Kies ook al een deftige outfit, zodat je op de dag zelf geen keuzestress hebt. 

Heb je een videosollicitatie? Controleer dan op voorhand je webcam en microfoon. Zet jezelf op een rustige locatie waar er geen geluidsoverlast is. Let er ook op dat de batterij van je laptop is opgeladen.