Wikitopia
Image default
Hobby en vrije tijd

Alles wat je moet weten over veerbuksen en PCP buksen

Wat is een veerbuks

Een veerbuks staan ook wel bekend als springer en die naam is goed te verklaren. Bij gebruik van een veerbuks ontstaat bij namelijk een terugslag. Voor dit type luchtbuks wordt gebruik gemaakt van een springveer of gasveer, waardoor je kunt spreken van een mechanische beweging. De zuiger in de veerbuksen wordt door een veer aangedreven. Door de loop te knikken en door te buigen totdat je een klik hoort, wordt de veer gespannen. Als je eenmaal de trekker overhaalt, wordt de zuiger losgelaten en wordt de zuiger door de veer naar voren gedrukt. Door de luchtdruk die hierdoor ontstaat, wordt de pellet uit de loop geblazen. Vanwege de impact van de terugslag is het aan te raden een duurdere veerbuks aan te schaffen om zo de impact nog een beetje onder controle te houden. Een veerbuks kan voorzien worden van een scope, oftewel een optische richtkijker, maar dan is het wel van belang een stevige richtkijker aan te schaffen. Door de terugslag krijgt de scope namelijk nogal wat te verduren. Als je hem plaatst op een montage-rail die een schokdempende werking heeft, scheelt dat al enorm. Voordeel van de veerbuksen zijn dat je ze voor korte afstanden goed kunt gebruiken. Wil je echter op langere afstanden schieten, dan zul je het effect van de terugslag goed merken in de nauwkeurigheid waarmee je schiet.

Een PCP buks

Een PCP buks is een persluchtbuks en zoals de naam al doet vermoeden, wordt voor de aandrijving van het kogeltje gebruik gemaakt van hoge luchtdruk. Als je de trekker overhaalt, dan zorgt dat voor het loslaten van het hamertje. Dit hamertje slaat vervolgens op een pen en hierdoor wordt een klep geopend. De samengeperste lucht zorgt er vervolgens voor dat de pellet uit de loop wordt geblazen. Door druk in de tank wordt de klep vervolgens direct weer gesloten. Bij de meeste PCP buks zit de tank onder de loop. In de meeste gevallen wordt de tank gevuld tot een druk tussen 200 en 300 bar. Groot voordeel van de persluchtbuks is dat er geen sprake is van geluid en trillingen en ook van terugslag zal je geen last hebben. De nieuwere persluchtbuksen zijn voorzien van een drukregulator. Voordeel hiervan is, dat de perslucht uit de tank wordt geregeld door een tussen-reservoir en er op deze manier altijd kan worden geschoten met gelijke druk. Ben je in het bezit van een al wat ouder type PCP buks, dan kun je daarvoor een regulator aanschaffen. Deze kun je zelf inbouwen maar uiteraard kan je dit ook aan een wapensmid overlaten. Met een persluchtbuks kan je dus steeds door blijven schieten. De keuze voor een veerbuks of een PCP buks is geheel afhankelijk van jouw eigen wensen.

Welke luchtbuks kies jij? Welk soort je ook kiest, op Buitenmenswebshop.nl vergelijk je eenvoudig alle soorten luchtbuksen.