Wikitopia
Image default
Vervoer en transport

Dingen die u moet weten voordat u op pad gaat met de aanhanger

Om veilig op pad te kunnen gaan met uw aanhanger is het natuurlijk van groot belang om bepaalde kennis over de regels en algemene kennis over aanhangers te hebben. Onderweg zijn er natuurlijk allerlei vervelende dingen die er kunnen gebeuren. Op het moment dat zoiets voorvalt is het natuurlijk van belang dat u enige kennis heeft. Om de weg een stukje veiliger te maken, voorzien we u in dit artikel van de nodige kennis op het gebied van aanhangers. We leggen verschillende belangrijke aanhanger onderdelen uit, zodat u vanaf nu onbezorgd op pad kunt met de aanhanger.

Zonder neuswiel, geen aanhanger

Het neuswiel is natuurlijk essentieel als het gaat om het functioneren van de volledige aanhanger. Op het moment dat de aanhanger losgekoppeld wordt van de auto is het neuswiel de steun en toeverlaat van de aanhanger. Zoals het kopje zegt: zonder neuswiel, geen aanhanger. Vanwege het grote belang van het neuswiel is het belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan. Zorg ervoor dat het neuswiel altijd goed ingedraaid is voordat u gaat rijden. Wanneer dit niet het geval is kan het neuswiel het wegdek/drempels raken en op die manier kan het neuswiel beschadigen.

Let op de bandenspanning

U kunt zich voorstellen dat ook de banden van de aanhanger onmisbaar zijn als het gaat om het daadwerkelijk rijden van de aanhanger. Het is van groot belang dat uw banden worden opgepompt tot de juiste bandenspanning. Waarom? Omdat de banden op die manier optimaal kunnen functioneren, niet alleen op het gebied van duurzaamheid maar ook op het gebied van veiligheid. Controleer uw banden daarbuiten ook op schade en hou het profiel van de band in de gaten voor optimale veiligheid.

aanhanger

Oplooprem

De oplooprem is een minder bekend onderdeel van de aanhanger, maar dat maakt hem niet minder belangrijk. Ook de oplooprem zorgt namelijk voor de veiligheid van uw rit. Dankzij de oplooprem heeft u namelijk een veiligere/kortere remweg. De oplooprem herkent het wanneer uw auto gaat remmen en laat uw aanhanger dan afzonderlijk remmen. Zonder oplooprem zou uw auto dus vooruit worden geduwd door de aanhanger tijdens het remmen. Het is dus van ontzettend groot belang dat de oplooprem goed werkt en belangrijk dat u weet wanneer uw oplooprem kapot is. Dit kun je herkennen aan een bonkend geluid/gevoel tijdens het rijden.

Disselkist, erg handig

Ook een disselkist is erg fijn om te hebben in je aanhangwagen. Dit is bijvoorbeeld fijn om bepaald gereedschap in te leggen of andere attributen voor de aanhanger. U kunt hierbij denken aan spanbanden of een net voor over uw lading