Wikitopia
Image default
Horeca

Een vleesthermometer koop je hier

Als u uw vlees goed wilt bereiden, is een vleesthermometer geen overbodige luxe. Tijdens het garen is bij de meeste bereidingstechnieken aan de buitenkant wel te zien hoe het met het heerlijke vlees gaat. Door het vrijkomen van sappen, het verkleuren en knapperiger worden, krijgt u een redelijk beeld van de smaakontwikkeling van het stuk vlees. Echter, hoe het er van binnen aan toe gaat, is enkel speculeren. Natuurlijk kunt u, wanneer u denkt dat het vlees de juiste garing heeft, deze aansnijden. Prima als u het toch in plakken serveert en het op het moment van controleren inderdaad gaar is, maar verschrikkelijk zonde van een overheerlijke biefstuk die u als geheel wilt opdienen.

Bepaal de juiste gaarheid met een vleesthermometer

De vleesthermometer biedt uitkomst om de mate van gaarheid van een stuk vlees te bepalen. Hoe hoger de kerntemperatuur, hoe gaarder het vlees. Het consumeren van vlees dat niet goed is bereid, kan leiden tot een nare voedselvergiftiging door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Door het vlees goed tot in de kern te verhitten, kunt u een hoop ongemak voorkomen. Ook wanneer u graag brood bakt, adviseren we u gebruik te maken van een vleesthermometer. Wellicht klinkt dat wat vreemd, maar ook brood heeft een juiste kerntemperatuur nodig om goed gebakken te zijn. Een multifunctioneel stuk keukengereedschap dus!

Om de temperatuur in het midden van een stuk vlees te meten, zonder de mooie buitenkant te vernietigen, gebruikt u een vleesthermometer. Aan de thermometer zit een metalen probe die door middel van een scherpe punt gemakkelijk in het product kan worden gebracht. Sommige vleesthermometers laten enkel de temperatuur van de punt van de probe zien, anderen koppelen hier ook aan hoe gaar het product is. Daarnaast bestaan er ook thermometers met meerdere probes. Voor de kok die het zichzelf helemaal makkelijk wil maken, hebben we ook vleesthermometers die een geluid maken wanneer een bepaalde kerntemperatuur is bereikt, deze kunnen dus tijdens het bereiden in het vlees blijven zitten.

Vind de juiste temperatuur

Mocht u liever zelf aan de hand van de temperatuur bepalen of uw gerecht gaar genoeg is, onthoud dan dat een medium-rare biefstuk een kerntemperatuur van 63 graden dient te bereiken, en 77 om doorbakken te zijn. Varkensvlees is bij 71 graden gaar, terwijl gevogelte vanaf 74 graden veilig te consumeren is. Ook voor ovenschotels, eieren, vis en schaal- en schelpdieren geldt dit. Meet altijd op het dikste punt en niet tegen het bot aan voor een nauwkeurig resultaat.

En de beste vleesthermometers vindt u natuurlijk op de website van Thermapen. Klik hier om naar de website te gaan.

https://www.thermapen.nl/