Wikitopia
Image default
Eten en drinken

Frisse aardappelsalade voor speciaal bezoek

Lekkere aardappelsalade met mayonaise, hier hebben wij een perfect recept voor gemaakt. Een salade is altijd fijn wanneer je gaat barbecueën of veel mensen uitnodigt. Er zijn veel recepten op internet te vinden. Wij hebben vandaag voor een erge klassieker gekozen: de versie met mayonaise. Oorspronkelijk komt deze uit Noord-Duitsland en daar vind je ook vaak de lekkerste versies. Als je ooit daar op reis gaat: zeker proberen. Door de mayo erg romig én zeer snel klaar te maken.

Welke aardappelen moet ik gebruiken?

Net zoals je voor puree of stamppot vaak kruimige soort kiest, is voor dit gerecht een vastkokende aardappel een goede keuze. Je kunt hiervoor roseval aardappelen kopen. Deze soort is een heerlijke, culinaire aardappel die vaak wordt gebruikt in restaurants. Hij is afkomstig uit Frankrijk, en pas sinds 1950 ‘ontdekt’. Door de rode schil is hij zeer opvallend. Naast deze salade kunt u hem ook gebruiken voor frituren, grillen of poffen. De binnenkant is niet super rood, vooral overheersend geel. In Nederland wordt hij vooral in de Betuwe geteeld.

Naast bovenstaande soort kan je ook kiezen voor de Bildtstar, Annabelle, de Frieslander, Opperdoezer of de Nicola. Allemaal net verschillend maar erg geschikt voor dit gerecht. Maak je dit voor 4 personen? Dan heb je genoeg aan 750 gram tot 1 kg.

Ingrediënten

– 750 gr. vastkokende aardappelen

– 200 gr. mayo

– halve witte ui

– kruiden: handje peterselie, dille en bieslook

– 3 hard gekookte eieren

– 100 gr. augurk

– 200 ml. bouillon (groente)

– 2 eetlepels mosterd

– 1 snufje suiker, zout en peper

Bereiden van het recept

Dit recept is gemakkelijk waardoor iedereen, dus schakel hulp in, dit kan bereiden. Inclusief koken ben je ongeveer 30 minuten bezig. Je kan zo lang als je wilt de salade laten resten in de koelkast, hoe langer hoe beter.

  1. Schil en kook de aardappelen 15 tot 20 minuten in water met een beetje zout. Wil je weten of ze gaar zijn? Prik er dan in met een vork, zo voel je of de binnenkant al zacht is.
  2. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kan je ook de eieren bereiden. Kook deze 7 tot 10 minuten (hoe groter hoe langer). Klaar en afgekoeld? Pel ze en snij ze daarna in blokjes of schijfjes. Wat jij het leukst vindt.
  3. Aardappelen klaar? Snij deze ook in plakjes/blokjes en doe ze in een grote kom.
  4. Vervolgens kan je de augurken, de halve ui in stukjes snijden. Ook de kruiden mag je fijn hakken.
  5. Kook de ui in de 200 milliliter bouillon en voeg mosterd, zout, peper en een snufje suiker toe. Roer alles goed door elkaar en giet daarna de vloeistof over de aardappelen. Laat dit intrekken voor een paar minuten.
  6. Als laatst roer je de augurken, eieren en fijngehakte kruiden door de aardappelen. Als dit allemaal is afgekoeld kan je de mayonaise er doorheen roeren. Wacht je niet kan de mayo te vloeibaar worden.
  7. Zet de aardappelsalade in de koelkast en laat deze op de juiste temperatuur komen.

Eet smakelijk!