Wikitopia
Image default
Hobby en vrije tijd

Het onderhouden van een luchtbuks is belangrijk!

Iedereen boven de 18 jaar kan in Nederland legaal een luchtbuks kopen. De populariteit van luchtbuksschieten is de afgelopen jaren gestegen, en dat is ook te zien in het aantal luchtbuksen dat wordt verkocht. Een mooie luchtbuks kopen is natuurlijk leuk, maar als je het wapen eenmaal hebt moet je deze ook goed verzorgen en onderhouden. Verder in dit artikel wordt uitgelegd waarom dit zo belangrijk is, en wat je kan doen om de luchtbuks zo goed mogelijk te verzorgen.

Waarom is onderhouden zo belangrijk?

Het onderhouden van een luchtbuks moet ervoor zorgen dat je de luchtbuks langer kan blijven gebruiken. Een luchtbuks kan beschadigen, roesten en niet meer voldoen aan jouw wensen. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat je moet doen om bepaalde onderdelen te beschermen. Het luchtbuksschieten is leuk, maar daar horen deze zaken nu eenmaal ook bij.

Wat kan je doen?

Het onderhouden en schoonmaken van een luchtbuks hoeft niet veel moeite en tijd te kosten. Het is belangrijk dat je na elke schietsessie even met een doekje of lap over de loop gaat die je hebt vastgehouden met je handen. Dit doe je omdat lichaamszuren ervoor kunnen zorgen dat de luchtbuks op lange termijn gaat roesten. Verder is het ook goed om jaarlijks even wat wapenolie op de bewegende delen te doen. Dit zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen goed blijven bewegen. Als laatste is het ook goed om na ongeveer vijfhonderd schoten het vuil in de loop schoon te maken. Dit kan je doen door een viltje met olie door de loop te schieten, en vervolgens dit met een droog viltje te doen. Dan weet je goed of er nog veel viezigheid achterblijft. Er worden ook speciale borstels verkocht om de luchtbuks goed schoon te maken. Verder zijn er ook bepaalde sprays die uitstekend zijn voor de bewegende onderdelen.

Opbergen helpt!

Naast het schoonmaken en onderhouden van een luchtbuks helpt het opbergen van een luchtbuks ook voor het verlengen van de levensduur. Door de luchtbuks op een plek op te bergen waar niks met de luchtbuks kan gebeuren help je ook mee aan de onderhoud. Je kan tegenwoordig bij een luchtbuks winkel speciale koffers en tassen kopen waar je de luchtbuks met onderdelen makkelijk in kan opbergen. Dit is naast de onderhoud ook belangrijk als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt. Deze jonge kinderen mogen absoluut niet met hun handen aan het wapen komen, omdat luchtbuksschieten gewoon gevaarlijk kan zijn.

Luchtbuks aanschaffen

Ga je een luchtbuks kopen? Dan is het dus belangrijk om rekening te houden met het onderhoud en het opbergen van de buks. Koop dus direct bij de luchtbuks accessoires om je hierbij te helpen. Mogelijk kan je zelfs nog korting krijgen als je producten combineert. Zo kan je een korting krijgen als je een tas of koffer bij het geweer koopt. Deze tassen zijn soms speciaal voor een soort luchtbuks.