Wikitopia
Image default
Vervoer en transport

Big bags: Onmisbaar bij het verwijderen van asbest

Asbest verwijderen moet heel voorzichtig gebeuren. Asbest bestaat uit hele kleine vezels die in de longblaasjes terecht kunnen komen en daar schade veroorzaken. Of in het lymfestelsel, van waaruit ze in het hele lichaam voor beschadigingen kunnen zorgen. Goede bescherming en het opvolgen van veiligheidsprotocollen is dan ook van het allergrootste belang. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om asbest veilig te verwijderen en weet je welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.

Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Wat veel mensen niet weten is dat asbest een natuurlijk mineraal is. Het wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt als isolatie vanwege de uitstekende brandwerende eigenschappen. Het probleem ontstaat wanneer asbest gebroken of gezaagd wordt. Vezels gaan dan ronddwalen en zijn klein genoeg om in ons lichaam te worden opgenomen. Daar kan het tot allerlei ontstekingen leiden die op termijn zelfs dodelijk kunnen zijn. Daarom is er in 1993 een algeheel verbod gekomen op het gebruik van asbest. In 2024 moet alle, nog aanwezige asbest uit woningen en bedrijfspanden verwijderd zijn.

Wat zijn de regels omtrent asbest?

Als particulier mag je maximaal 35 m2 zelf verwijderen. Dat geldt overigens alleen voor plaatmateriaal dat vast is geschroefd. Bijvoorbeeld golfplaten van een schuur. Plaatmateriaal dat is vastgeniet of gelijmd mag je niet zelf verwijderen vanwege het risico op breken. Voor alles boven de 35 m2 moet je sowieso een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Gebruik deze materialen bij het verwijderen van asbest

Of je nu professioneel of als particulier asbest verwijdert, draag altijd goede beschermingsmaterialen zodat eventueel vrijgekomen vezels niet ingeademd kunnen worden of op de huid kunnen komen. Asbestvezels op de huis kunnen namelijk verschrikkelijk jeuken.

Schaf de volgende materialen aan:

  • Werkhandschoenen die je dicht hebt gebonden rond de polsen
  • Een weggooioverall
  • Laarzen waar je de broekspijpen in kunt steken en die je eventueel ook dicht kunt binden
  • Een mondkapje
  • Een veiligheidsbril
  • Een speciale big bag om asbest in af te voeren

Afvoeren van asbest

Omdat asbest hittebestendig is en een gevaar voor de gezondheid vormt wanneer het wordt gebroken of vermalen, moet asbest op een speciale wijze worden verwerkt. Het kan niet bij ander afval gegooid worden. Per gemeente zijn hier afspraken over gemaakt. Neem contact op met jouw gemeente om erachter te komen welke voorwaarden en eventuele kosten er verbonden zijn aan het afvoeren van asbest. In sommige gevallen is het afvoeren gratis en moet het asbest volgens bepaalde eisen worden ingepakt.