Wikitopia
Image default
Tuin en buitenleven

Siberian larch en douglas hout, wat is het verschil?

Laten we niet op een dood paard slaan: Houthandel Roosendaal houdt van hout. Zij gebruiken dan ook uitsluitend hoogwaardig hout. Zo kunt u kiezen uit diverse houtsoorten, waaronder Siberisch Lariks en Douglas hout. Wat is nu precies het verschil? In deze blogpost leggen we het u graag uit.

Als u op zoek bent naar een nieuw zomerhuis, blokhut of tuinhuisje met veranda, bent u ongetwijfeld al op een paar bijeenkomsten geweest en hebt u al verschillende websites bekeken. U heeft vast wel eens gehoord van de termen Lariks en Douglas, en dat heeft een reden. Lariks en Douglasspar zijn twee mooie en duurzame houtsoorten. Ze lijken op elkaar, maar toch hebben ze ook duidelijke verschillen.

Douglas hout

Deze houtsoort komt oorspronkelijk uit Noord-Europa en is buitengewoon duurzaam. De bomen kunnen een hoogte van 20 meter bereiken en hebben weinig takken, waardoor het ideaal is voor de constructie van lange balken. Zelfs onbehandeld is Douglas hout ongelooflijk duurzaam. Hoewel Douglas hout tien tot vijftien jaar gebruikt kan worden, raden wij u toch aan het te onderhouden. Dit zal de levensduur nog verhogen.

Douglas hout heeft een heldere geelrode tot geelbruine kleur die verweert tot een oranjeachtige kleur als het onbehandeld blijft. Ook bevat deze houtsoort veel colofonium, dat na verloop van tijd in het hout verhardt. Blader door onze selectie en gebruik de filteropties om snel naar tuinhuizen van Douglas hout te zoeken.

Lariks uit Siberië

Wat Siberisch Lariks betreft, kunnen we zeggen dat het, net als Douglas, veel van die hars bevat. Daardoor is het hout minder vatbaar voor schimmels en beschadigingen. Omdat deze bomen in koudere klimaten gedijen, liggen hun jaarringen dicht bij elkaar, waardoor het hout nog veerkrachtiger is.

Dus, wat zijn precies de verschillen?

Beide houtsoorten zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn vrij duurzaam. Ook zijn ze beide afkomstig van het noordelijk halfrond. Siberisch larikshout en Douglas-hout verschillen in die zin dat Siberisch larikshout in een nog koudere temperatuur groeit dan Douglas-hout. De kleur daarentegen is het belangrijkste en meest onderscheidende onderscheid tussen beide. Lariks is gewoonlijk veel geler dan Douglas, dat iets roder van kleur is. Dit kan een beetje technisch worden, maar de nerfhelling in Douglas hout is vaak rechter, terwijl die in lariks meer verweven is. Lariks heeft daardoor een meer gevlamd uiterlijk. Zoals u ziet, zijn de verschillen klein en hebben ze vooral betrekking op de uitstraling van het hout. Huithandel Roosendaal staat voor onze zomerhuisjes, blokhutten, veranda’s en andere producten altijd garant voor de hoogste kwaliteit.

Wie kwam er als beste uit de bus?

Wat als we een winnaar moeten kiezen? Daarom is Douglas hout volgens ons de beste keuze voor een houten tuinhuis. Dit komt doordat de duurzaamheid van deze houtsoort iets hoger is. Als u voor Douglas hout kiest, kunt u erop rekenen dat uw tuinhuis minstens 15-20 jaar meegaat! Douglas hout is in Roosendaal één van onze favorieten!

https://www.deoudestee.nl/