Wikitopia
Image default
Eten en drinken

Tequila

Tequila

Geschiedenis

Tequila is een Mexicaanse drank die gemaakt wordt van de agave Tequilana. Een Mexicaanse agavesoort. Een Agave is een plant die van nature alleen voor komt in Amerika. Het is een botanische plant die behoort tot de familie van de cactus.

Tequila wordt gemaakt in het gebied rond de stad Santiago de tequila. Sappen die worden gemaakt van de agave worden een mescal genoemd. Tequila is de alcoholische mescal uit het gebied rond Santiago de tequila. Het gebied en de specifieke agave maken Tequila uniek ten opzichte van andere sappen.

Er zijn vier typen gedestilleerde mescal:

  • Witte mescal
  • Dorado
  • Reposado
  • Anjedo

Er zijn twee belangrijke invloeden voor de verschillende tussen deze typen mescal. De agave soort en de rijpingstijd. De kleur van de mescal wordt naar mate de mescal rijpt steeds donkerder.

Bestandsdelen

De bestandsdelen voor Tequila is voor minstens 51% agave sap aangevuld met suikerriet. Super kwaliteit Tequila bestaat voor 100% uit agave Tequilana. Goedkopere soorten worden aangevuld met een mescal van mindere kwaliteit. Mescals die nog niet lang hebben gerijpt worden soms voorzien van karamel waardoor ze donker der zijn van kleur. Ze worden om die reden Gold genoemd.

Cocktails

De meeste Tequila wordt puur gedronken en vaak met een bepaald ritueel. Voorafgaand aan het drinken strooit men zout over de rug van de hand. Vervolgens neemt een shot tequila en daarna zuigt men aan een limoen.

Naast het drinken van puur wordt tequila ook gebruikt als likeur in cocktails. Bekende cocktails zijn:

  • Margarita
  • Tequila Sunrise
  • Sangrita

Het verhaal achter de cocktails gaat dat men het heeft bedacht om op een fatsoenlijkere wijze tequila te kunnen drinken.

Horeca

Voor de horeca worden verschillende soort Tequila gedestilleerd. Tequila uit 100% agave sap is hier nauwelijks beschikbaar. In de Horeca drinkt men Tequila op pure basis of wordt het vermengd in een cocktail. Om die reden proeft de gebruiker de kwaliteit niet. Bovendien wordt het drinken van tequila in de horeca onbetaalbaar. Waar de gebruiker eigenlijk alleen uit is op fun en niet op kwaliteit. Een fles tequila is in vele vormen verkrijgbaar omdat er ook veel merken zijn. Bekende merken zijn: 

  • Sauze tequila
  • Sierra
  • Don Angel

Monte Alban is merk van 100% agave sap. Een Tequila met een zachte smaak maar wel een stevig prijskaartje. Geen aanrader voor de horeca die goedkope eenvoudige tequila wil bedienen aan zijn klanten!

https://www.horecagoedkoop.nl/goedkope-sterke-drank