Als u naar de tuin van uw buren kijkt, zegt u tegen uzelf: “Het gras is altijd groener aan de andere kant.” Nou, wanhoop niet. Als u controleert op overmatige viltvorming. Uw gazon voldoende water geeft en leert hoe u het beste kunt maaien. Maar ook op de juiste manier meststoffen kunt gebruiken, zal het gras aan beide kanten van het hek groener zijn (en zelfs een beetje groener aan uw kant).
Reken af met gazonviltVilt is een natuurlijk voorkomende laag van voornamelijk dood gras dat bovenop de grond van uw gazon ligt. Het bestaat uit stengels, wortels, wortelstokken en wortels die niet zijn afgebroken. Als de viltlaag dikker wordt dan ongeveer 2,5 cm, kan dit ongezond zijn voor uw gras en moet het worden verwijderd door middel van een proces dat verticuteren wordt genoemd.
Als de viltlaag in uw gazon ongeveer 2,5 cm dik is, hebt u een klein probleem met vilt in uw gazon dat vrij eenvoudig op te lossen is. Bij een dikke laag is het gebruik van een beluchter of een verticale maaier vereist. Geef het voldoende waterHoeveel neerslag kan er in uw regio per jaar worden verwacht? In een droog klimaat is het installeren van een irrigatiesysteem noodzakelijk om met succes gras te laten groeien. Maar in Nederland is het ook begrijpelijk dat velen ervoor kiezen om moeder natuur het water te laten geven. Voor de meesten onder ons zal de beslissing om al dan niet een irrigatiesysteem te installeren voor het besproeien van gazons niet zo duidelijk zijn. De kosten zijn vaak de belangrijkste factor, maar vergeet niet dat een besproeiingssysteem u op lange termijn geld kan besparen omdat het efficiënter is dan andere manieren van besproeien.
Welke methode u ook kiest, uw gras moet voldoende water krijgen volgens een vast schema om groen en gezond te blijven. Overbewatering kan tot eigen problemen leiden, maar een gazon dat te weinig water krijgt, mist de kracht en veerkracht om onkruid en ziekten te bestrijden, om nog maar te zwijgen van het feit dat het groen blijft.
Voeding om onkruid te bestrijdenWe weten dat we de tomatenplanten in onze tuinen of de kamerplanten op onze vensterbanken moeten bemesten. Maar het is gemakkelijk om de noodzaak van het strooien van meststoffen over ons gras over het hoofd te zien. Misschien komt dat omdat de afzonderlijke grasplanten een eenheid vormen, samen iets wat we kennen als “het gazon”. Maar het is nauwkeuriger om een gazon te zien als miljoenen afzonderlijke planten die regelmatig moeten worden gevoed.
Bemesting van uw gazon gaat hand in hand met onkruidbestrijding. Naarmate uw gras de voedingsstoffen van de meststof opneemt, zal het wortelsysteem zich uitbreiden en kale plekken beginnen te bedekken. Onkruidzaden rekenen op deze kale plekken om zich vast te zetten. Als u deze plekken verwijdert, raakt u het onkruid waar het echt pijn doet. In het ideale geval, dankzij uw bemesting en andere onderhoudsinspanningen, zult u een punt bereiken waarop uw gras zo gezond is dat het de meeste onkruiden verdringt.
De beste manier om de honger van uw grasplanten te stillen is met langzaam vrijkomende meststoffen, die de voedingsperiode verlengen en het gras minder snel doen verbranden dan andere formules. U kunt er ook voor kiezen uw gras te voeden en tegelijkertijd onkruid te bestrijden met een onkruid- en voedermeststof, dat in feite voedsel voor gras en gif voor onkruid is. Houd er rekening mee dat deze meststoffen niet biologisch zijn en doorgaans slechts twee keer per jaar kunnen worden toegepast.
Volg een meststoffenschemaWe raden aan gazonmest in vier fasen toe te dienen. De exacte data variëren uiteraard van regio tot regio. Een andere factor is het soort gras dat u kweekt. Lees dus altijd zorgvuldig de etiketten op de verpakking voordat u de meststof toedient en vraag advies aan het personeel van plaatselijke tuincentra of een plaatselijke hovenier.
Midden in de zomer zijn ongedierte en droogte twee van de grootste vijanden van uw gras.
Last but not least, wanneer u uw tuin in de herfst winterklaar maakt, mag u uw gras niet vergeten. Bemest ook dan door waterverbeteraars te gebruiken. Deze producten zijn bedoeld om uw gras te helpen een dieper wortelstelsel op te bouwen om de winter te doorstaan.
Maar zorg ervoor dat u het etiket van een zak wintervoeding bestudeert voordat u deze koopt, zodat u het stikstof-fosfor-kaliumgehalte, of NPK, kunt achterhalen.
Voor degenen die liever biologisch aanleggen, zijn toepassingen van compost het antwoord (of op zijn minst een groot deel ervan). Als u uw gras goed voedt met compost, heeft het een betere kans om onkruid te verdringen (en ook om invasies van ongedierte te voorkomen). Om het onkruid dat toch de kop opsteekt op een organische manier te bestrijden, moet u het ouderwets met de hand uit de grond trekken. Als u hiervoor kiest, geef het gebied dan eerst water, want onkruid komt gemakkelijker uit natte grond dan uit droge grond.
Maai op de juiste hoogteDoor het gazon te maaien met een maaier op de juiste maaihoogte voorkom u dat het maaisel op moet ruimen, zelfs als u geen mulchmaaier hebt. De vuistregel luidt: “Maai uw gras wanneer het droog is en 3 tot 2 cm hoog is. Maai het nooit korter dan 2 tot 2,5 cm en verwijder nooit meer dan een derde van het bladoppervlak bij een maaibeurt”.
Het punt achter deze maaitip is dat de waardevolle voedingsstoffen in het gemaaide gras uw gazon goed kunnen doen, als u ze maar laat liggen waar ze liggen na het maaien, zolang u ze zo klein mogelijk houdt. Door deze vuistregel te volgen en slechts ongeveer een centimeter van de bovenkant van uw gazon af te maaien, wordt het grootste deel van het gemaaide gras beperkt.
Als u deze maaitip volgt, moet u vaker maaien (en moet u dus ook vaker uw maaimes slijpen). Maar het resultaat is een gezonder gazon dat gevoed wordt met voedingsstoffen die u anders zou weggooien. Als u uw gazon te kort maait, kan het onder stress komen te staan, vooral bij warm weer. Bovendien stimuleert het maaien de groei en de dikte van het gazon. Bij elke maaibeurt “knijpt” u uw grasplanten, net zoals u veel kamerplanten of tuinbloemen knijpt om ze steviger te maken.
Met mulchmaaiers hoeft u niet zo voorzichtig te zijn met de hoogte waarop u het gazon maait, omdat het gemaaide gras fijner wordt versnipperd. Dit werkt veel beter voor degenen onder ons die over het algemeen niet met een meetlint rondlopen.
|