Wikitopia
Image default
Geschenken

Zit er echt goud in een gouden sportprijs?

Iedereen kent de bekende bronzen, zilveren en gouden sportprijzen die bij wedstrijden en toernooien worden uitgereikt. Sommige zijn eenvoudig, andere zijn erg gedetailleerd en luxe. Misschien heb je je wel eens afgevraagd of er echte edelmetalen in de sportprijzen zitten? Is een zilveren medaille van echt zilver? Is een gouden beker echt van goud? In dit artikel leggen we je graag meer uit over hoe sportprijzen gemaakt worden. Dan weet je precies waar je voor betaalt!

Van welk materiaal worden sportprijzen gemaakt?

Om je maar meteen uit de droom te halen, nee, een gouden beker is niet gemaakt van goud en een zilveren medaille is niet van echt zilver. Vroeger werden trofeeën nog vaak gemaakt van verguld hout maar tegenwoordig zijn vrijwel alle prijzen gemaakt van plastic. Niet dat dit verkeerd is want plastic is erg duurzaam en blijft lang mooi. Veel sportprijzen worden bovendien van gerecycled plastic gemaakt en dat is natuurlijk weer beter voor het milieu.

Sommige ornamenten op bepaalde sportbekers, kampioensschalen of beeldjes kunnen wel echte edelmetalen bevatten. Het is overigens ook niet te doen om een echte gouden of zilveren medaille te kopen. Deze metalen zijn te zacht om in pure vorm tot ornament omgevormd te worden. Bovendien zou dat de prijs erg zwaar en, niet te vergeten, erg duur maken!

Andere factoren die de prijs van een trofee bepalen

Het materiaal waar de meeste sportprijzen van gemaakt zijn is maar één onderdeel van de uiteindelijke prijs die jij als organisator betaalt. Hoe gedetailleerd een prijs is afgewerkt is bijvoorbeeld minstens net zo belangrijk. Zo kun je een medaille bestellen die simpelweg door een ponsmachine in zijn ronde vorm is gedrukt. Deze kosten maar een paar cent per stuk. Maar er zijn ook medailles te koop met een originele afwerking door een echte vakman. Logischerwijs kom je dan wel bij het duurdere segment uit.