Wikitopia
Image default
Financieel

Zo kun je de hypotheek voor DGA aanvragen

Ben je een directeur grootaandeelhouder (DGA) en wil je een nieuwe woning aanschaffen? Dan moet je goed weten wat er allemaal bij de hypotheekaanvraag komt kijken. Deze hypotheek zal namelijk op een andere manier werken dan bij andere hypotheeksvormen. Ook willen de hypotheekverstrekkers andere documenten zien tijdens de aanvraag. Het is daarom van belang dat je alles zo goed mogelijk voorbereid, zodat je voorkomt dat je een verkeerde stap zet en vertraging oploopt. Maar hoe vraag je deze hypotheek dan aan? En hoe kun je er zoveel mogelijk voordelen aan behalen? Je leest het in onderstaande informatie. 

 

Jaarcijfers voor een hypotheek voor DGA 

Een hypotheek voor DGA is een hypotheek waarvoor je extra documenten moet overhandigen. Normaal gesproken dien je namelijk drie volledige boekjaren te overleggen. Met deze jaarcijfers wordt een gemiddeld inkomen bepaald, zodat duidelijk is wat de hoogte van het bedrag moet zijn. Ook zal een hypotheekverstrekker naar de laatste belastingaangiftes kijken. Het is daarom belangrijk dat je deze gegevens al klaar hebt liggen voor de aanvraag, zodat je geen vertraging oploopt. Zo hoef je achteraf ook geen extra documenten meer door te sturen voordat de hypotheekverstrekker jou een voordeel kan doen. 

 

Voor startende ondernemers ook oplossingen 

Het kan echter ook zijn dat je nog geen drie jaar ondernemer bent. In dit geval kun je dus ook een drie boekjaren overhandigen bij de hypotheekverstrekker. In dit geval zijn er vaak andere documenten nodig om de aanvraag in te dienen. Hiervoor moet een accountant ingeschakeld worden. Deze zal dan aan de hand van de beschikbare cijfers een gemiddelde maken. Ook zal er een bedrijfsanalyse opgesteld worden, welke aan moet tonen dat jouw bedrijf levensvatbaar is.  Op basis hiervan komt er een toetsinkomen, zodat je alsnog tot de aanvraag over kunt gaan. Jij weet hierdoor ook al beter hoeveel geld je kunt lenen voor een nieuwe koopwoning. 

 

Het eigen geld inbrengen

Bij de hypotheek voor DGA zijn er te allen tijde mogelijkheden en weet je waar je aan toe bent voor jouw hypotheek. Uit fiscaal oogpunt wil je als grootaandeelhouder het inkomen altijd zo laag mogelijk houden. Dit kan namelijk ook helpen bij de gezondheid van jouw bedrijf. Echter zal dit er vaak voor zorgen dat je een lagere hypotheek krijgt. Je moet daarom altijd weten welke winst uit de bv je mee wilt nemen in de hypotheekaanvraag, zodat je voorkomt dat je veel eigen geld in moet brengen om de woning aan te kunnen schaffen. 

 

Tip: Finaforte.nl