Wikitopia
Image default
Woning en Tuin

Coniferen snoeien zonder ervaring

U zou wellicht denken dat coniferen snoeien een eenvoudige klus is. Toch is er voor het snoeien van coniferen ervaring gewenst. Om problemen te voorkomen zijn een aantal zaken belangrijk. De voorbereiding, het moment van snoeien, het snoeien zelf en de nabehandeling van uw coniferenhaag. Door deze vier stappen goed uit te voeren kunt u ervoor zorgen dat er geen bruine plekken in uw coniferenhaag ontstaan. Ook kunt u hiermee zorgen dat de coniferenhaag na een snoeibeurt niet komt te overlijden. In u bang bent dat u uw coniferen beschadigd door ze te snoeien dan is het aan te raden om een specialist in te huren die voor u uw coniferen zal snoeien. Daarbij kunt u denken aan een tuinman. Tot slot zou u een hovenier of een boomverzorger in kunnen huren.

Op welke dag u het beste uw coniferen kunt snoeien

Het snoeien van coniferen begint bij een goede voorbereiding. Allereerst is het goed om te weten dat u het beste twee keer per jaar uw coniferen kunt snoeien. Snoei uw coniferen bij voorkeur in het voorjaar en in het najaar. Ontwijk in ieder geval de zomer en de winter. Kortom, ontwijk de vorst en de warmte. Daarbij kunnen wij het adviseren om een bewolkte dag of een dag met lichte regen uit te kiezen. Indien het niet regent op de dag van het snoeien dan kunnen wij het aanraden om uw coniferen van te voren goed nat te spuiten. Natte scheuten hebben namelijk een beschermende werking.

Het treffen van een goede voorbereiding om de coniferen te snoeien

Zodra u een geschikt moment gevonden heeft om uw coniferen te snoeien kunt u uw voorbereidingen treffen. Mogelijk heeft u daar nog niet alles voor in huis. Om die reden een checklist voor de benodigdheden. Uiteraard heeft u een heggenschaar nodig. Dat kan een niet elektrische heggenschaar zijn, een elektrische heggenschaar of een combinatie van beiden. Indien u elektrisch gaat snoeien dan zult u ook een verlengsnoer nodig hebben. Omdat de meeste coniferen vrij hoog tot zeer hoog zijn is zult u ook een trap nodig hebben. Ook kunt u alvast vuilniszakken klaarleggen. Die zult u nodig hebben om na het snoeien alles op te ruimen. Eventueel kunt u ook alvast een groene container klaarzetten. Tot slot kunnen wij het adviseren om tijdens het snoeien bedekkende kleding aan te trekken en uw ogen te beschermen. Dat kunt u doen met behulp van een veiligheidsbril.

De snoeimethode voor het snoeien van coniferen

Zodra alles gereed staat kunt u uw coniferen gaan snoeien. Werk daarbij van boven naar beneden en van links naar rechts. Begin eerst bij de top van coniferen en snoei die mooi recht. Om de top echt mooi recht en vlak te snoeien kunt u een touw van de ene kant naar de andere kant van de haag spannen. Zorg dat het touw waterpas is en snoei de coniferen langs het touw. Nadat het toppen van de coniferen afgerond is begint u met het snoeien van de ene zijkant van de haag. Snoei of knip allereerst de takken weg die het meest lang zijn. Daarna kunt u de coniferen scheren. Werk niet te snel en snoei niet te rigoureus. Zo voorkomt u kale en of bruine plekken. Tot slot is het belangrijk dat de onderkant van de coniferenhaag na het snoeien iets breder dan de bovenkant is. De coniferenhaag kan dan namelijk optimaal het zonlicht ontvangen. Dat is belangrijk omdat de haag dan snel kan herstellen. Na het snoeien van de coniferen kunt u het beste uw coniferen nog een keer besproeien en van mest voorzien. Ruim de scheuten op en het snoeien van de coniferen is afgerond.

Als tip willen wij meegeven dat wanneer u niet goed weet hoe u uw coniferen moet snoeien of wanneer u geen tijd heeft om uw coniferen te snoeien dan kunt u altijd nog de klus uitbesteden aan een tuinman.