Wikitopia
Image default
Gezondheid

De ziekte COVID-19

Er wordt bij deze ziekte vaak gesproken over Corona. De officiële naam van deze ziekte is echter COVID-19. Waardoor wordt deze ziekte veroorzaakt? Door het coronavirus SARS-CoV-2. Hoe wordt deze ziekte verspreid? Als je hoest of niest komt het virus door druppeltjes in de lucht. Hoe raken mensen besmet met het virus? Door het inademen van de druppeltjes of als ze de druppeltjes bijvoorbeeld via de handen in hun neus, mond en ogen krijgen.

De klachten bij de ziekte COVID-19

Heb je de ziekte COVID-19? Dan kun je klachten krijgen die lijken op een lichte verkoudheid. In ernstige gevallen veroorzaakt de ziekte ademhalingsproblemen. Mensen die besmet zijn kunnen een longontsteking krijgen. Aan die longontsteking kunnen ze overlijden. Mogelijke klachten bij COVID-19: verkoudheidsklachten (zoals bijvoorbeeld niezen of keelpijn), verhoging of koorts, hoesten, benauwdheid en het plotseling verliezen van reuk en/of smaak. Mensen met COVID-19 hebben soms ook last van onder andere vermoeidheid, spierpijn, algemene pijnklachten, prikkelbaarheid, diarree, misselijkheid, verlies van eetlust en afvallen.

 

De incubatietijd van het coronavirus

Ben je besmet het het coronavirus? Dan krijg je niet direct klachten. Na de besmetting met het coronavirus duurt het doorgaans 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. Tussen het moment dat je besmet raakt en het ziek worden zit dus een bepaalde periode. Die periode wordt de incubatietijd genoemd. De incubatietijd, zoals al opgemerkt vaak een periode van 5 tot 6 dagen, kan bij besmetting met het coronavirus variëren tussen de 2 en 14 dagen. In 99% van de gevallen krijgt men binnen 10 dagen na besmetting met het virus de eerste klachten. Daarom is bepaald dat de quarantainetijd 10 dagen is. In het verleden was die quarantainetijd 14 dagen.

 

Wat je moet doen als je milde klachten hebt

Heb je milde klachten die lijken op COVID-19? Je hebt dan bijvoorbeeld last van niezen, keelpijn, een verhoging tot 38 graden Celsius of licht hoesten? Heb je wellicht je reuk en/of smaak verloren. Dit zijn allemaal goede redenen om je te laten testen. Heb je je laten testen? Dan moet je thuisblijven tot de uitslag van de test bekend is. Doe dus geen boodschappen. Je kunt wel boodschappen laten bezorgen. Ontvang ook geen bezoek. Heb je een hond? Laat anderen dan de hond uitlaten.

 

Goedgekeurde COVID-19 test bestellen

Online, maar ook in de winkels kun je tegenwoordig een Goedgekeurde COVID-19 test bestellen. Waar je wel op moet letten is dat niet alle testen goedgekeurd zijn. Goedgekeurd is een groot woord, want niet alle testen zijn gevalideerd door het RIVM. Ze zijn dus niet gecontroleerd of ze daadwerkelijk presteren zoals de fabrikant je doet beloven. Check op het internet of het merk wel echt is gevalideerd en/of is goedgekeurd.