Wikitopia
Image default
Woning en Tuin

Hoe kun je het beste laminaat repareren?

Heeft je laminaatvloer een deuk opgelopen? Of het nu gaat om een kleine splinter of een grote deuk, je kunt het repareren met eenvoudige doe-het-zelftechnieken die de vloer er weer als nieuw uit laten zien.

Kleine scheurtjes en krassen in een laminaatvloer kun je met vulmiddelen repareren. Deze vulmiddelen kun je het beste kopen in de winkel waar je ook de vloer hebt gekocht.

Als de schade ernstig is, moet je de plank vervangen

Ik hoop dat je een paar planken hebt overgehouden na de installatie. Het is een klusje dat je zelf in ongeveer twee uurtjes kunt doen. Naast een reserveplank heb je een cirkelzaag, hamer en beitel, tafelzaag, boormachine en houtlijm nodig.

De eerste methode is de plint te verwijderen, elke plank los te klikken en te nummeren tot je het beschadigde deel uit de vloer kunt halen. Dan kun je de hele beschadigde plank vervangen. Dat werkt als de beschadigde plank dicht bij de muur zit. Maar als het beschadigde deel meer dan een paar rijen van de muur verwijderd is, is het handiger om de beschadigde plank er uit te zagen.

Als je laminaatvloer gelijmd is, zal deze methode helemaal niet werken

Dan moet je gaan zagen. Begin met het tekenen van een zaaglijn op 1 cm van alle vier de randen van de plank. Boor een reliëf gat van 1 cm doorsnee in elke hoek van de snijlijn en kleinere gaten in elke hoek van de plank.

Zaag het deel uit met een cirkelzaag, waarbij je van gat tot gat zaagt. Stel de diepte van de cirkelzaag iets dieper in dan de dikte van de laminaatvloer. Zet wel het zaagblad goed op de zaaglijn.

Zaag vervolgens vanuit het midden naar elke hoek tot het geboorde gat. En dan vanuit het midden een reliëfsnede in de richting van de naad van elke plank. Tik met een beitel in elke reliëfsnede om de plank deel voor deel uit de vloer te halen.

Een nieuwe plank plaatsen

De nieuwe plank heeft een groef aan één kant en een tand aan de andere kant. Je kunt de plank pas plaatsen als je de rand ​en de tong aan de zijkant weggesneden hebt. Kerf de tong meerdere malen in met een hobbymes. Klik het er dan af met een tang. Schuur eventuele restjes weg.

Breng een laagje houtlijm aan op alle vier de randen van de nieuwe plank. Steek de gelijmde tong van de nieuwe plank in de groef van de bestaande vloer en leg de plank op zijn plaats. Veeg overtollige lijm weg en leg boeken op de plank totdat deze droog is.

Verlijmde planken vervangen

Til de vloer op om een hefboomeffect te krijgen. De meeste vroege laminaatvloeren werden met lijm vastgezet. Ook voor die vloeren is er een oplossing.

Volg eerst de zaaginstructie voor een kliklaminaat vloer. Schuif dan een plug of een reststuk onder de naad. Pak het deel vast met een tang en kantel het naar beneden totdat de lijmnaad breekt. Daarna kun je alle lijmresten weghalen.

Gebruik een platte schroevendraaier of een kleine beitel om ale oude lijm weg te halen. Maak de oppervlakken zo glad mogelijk voor een goede aansluiting en een goede lijmverbinding. Leg de nieuwe plank pas op zijn plaats als alle oude lijm weg is.

Krassen of deuken in de laminaatvloer

Dit is een kleine reparatie. Als je een extra plank hebt, breng die dan naar een bouwmarkt of een leverancier van vloerbedekkingen en koppel hem aan een tube laminaatvloer reparatie materiaal. Het kan zijn dat je de twee dichtstbijzijnde kleuren moet kopen en ze moet mengen. Je hebt ook een schoonmaakmiddel nodig, meestal is dat een oplosmiddel.

Reinig de vloer met het schoonmaakmiddel en laat het drogen. Knijp vervolgens een klodder laminaat pasta op een reststuk en meng het met een plamuurmes tot het begint te drogen. Druk dan een ondiepe laag in de deuk of het gat. Verwijder overtollig materiaal met oplosmiddel. Laat de eerste laag een uur drogen voordat je de volgende aanbrengt.

https://mijnvloeropmaat.nl/