Wikitopia
Image default
Dieren

Knaagdieren

Knaagdieren

In Nederland zijn ongeveer 870.000 knaagdieren die als huisdier worden gehouden. De verzorging van de beesten is niet altijd optimaal omdat de eigenaren niet goed op de hoogte zijn van de behoeften van het soort dier. Sommige soorten zijn echte groepsdieren terwijl andere liever alleen in hun hok verblijven. Vooral knaagdieren die impulsief voor kinderen worden gekocht krijgen hier mee te maken. Bekijk daarom altijd vooraf welke verzorging van het dier nodig heeft.

Cavia

Een cavia is een echt groepsdier die vooral in de ochtend en avond actief zal zijn. Koop minimaal een mannetje en één of meerdere vrouwtjes. Zet geen twee mannetjes in een hok omdat deze ruzie zullen krijgen. Een Cavia heeft veel bewegingsruimte nodig en kan zowel binnen als buiten worden gehouden. Het beest moet altijd iets hebben om op te knagen, en heeft veel behoefte aan vitamine C.

Hamster

Een hamster is geschikt om alleen te houden. Het beestje is in de avond actief en heeft veel rust en slaap nodig. Overdag zal de hamster voornamelijk slapend doorbrengen. Daarnaast vinden ze het fijn om in een laag zaagsel te spelen en zijn ze gek op speeltjes. Het dier eet speciaal hamstervoer dat kan worden aangevuld met groente, fruit en water. Controleer de nagels en tanden van de hamster regelmatig en controleer de vacht op parasieten.

 

Gerbil

De Gerbil is een groepsdier en zijn het best per paar te houden. Ze hebben behoefte aan een groot verblijf omdat ze in het wild veel gangen in de grond graven. Hiervoor is speciaal materiaal verkrijgbaar in de dierenwinkel. Deze knaagdieren kunnen hoog springen waardoor de deksel van de kooi gesloten moet zijn, en de wanden zijn gemaakt van glas of plastic. Het hok moet wekelijks worden schoongemaakt. Ze zijn voornamelijk overdag actief en eten speciaal Gerbil voer. Daarnaast moet er een voorwerp aanwezig zijn waar ze op kunnen kauwen. Controleer de dieren op tandproblemen en parasieten. Ze zijn gevoelig voor epilepsie.

Muis

Muizen zijn slimme en actieve knaagdieren die voornamelijk in de avond actief zijn en overdag slapen. Als groepsdier zijn ze niet geschikt om alleen in een kooi te houden. Zet geen vrouwtje en mannetje bij elkaar in een hok omdat ze zich zeer snel zullen voortplanten. Het hok moet gesloten zijn om te voorkomen dat de dieren ontsnappen en moet regelmatig worden schoon gemaakt. Ze eten speciaal muizenvoer en krijgen iedere dag vers water. 

Rat

Ratten kunnen niet alleen leven en zijn zowel overdag als in de nacht actief. Het zijn slimme dieren die snel een trucje kunnen onthouden. Ze eten speciaal rattenvoer en hebben graag iets om op te knagen. Het dier heeft dagelijks vers drinkwater nodig. Ze hebben een grote kooi nodig waarvan de bodem is bedekt met zacht materiaal. De kooi moet wekelijks worden schoongemaakt. Zet de kooi niet in de buurt van de verwarming.

Chinchilla

De Chinchilla heeft graag een partner om samen mee te leven. Dit knaagdier slaapt overdag en is in de nacht actief. Voldoende rust is belangrijk voor deze dieren. Ze eten speciaal Chinchilla voer en drinken vers water. De beesten houden van een kooi met meerdere etages dat is voorzien van veel hooi.

 

Konijn

Een konijn behoort niet tot de knaagdieren maar tot de haasachtigen. Konijnen leven graag samen als vrouwtje en mannetje. Ze wonen graag in een konijnenhok met ren die is gevuld met veel vers stro. Het dier eet speciaal konijnenvoer en heeft graag een voorwerp om op te knabbelen. De tanden en nagels moeten extra aandacht krijgen. De vacht moet regelmatig worden geborsteld.

https://www.dierenwiki.nl/wiki/knaagdieren/