Wikitopia
Image default
Rechten

Letselschade claimen na een ongeval

Letselschade claimen na een ongeval

Niemand wil een ongeluk krijgen maar als het dan toch gebeurt kun je maar beter goed voorbereid zijn. Een ongeluk kan veel schade veroorzaken. Naast materiële schade kun je ook letselschade oplopen. Denk hierbij aan verwondingen, blessures of ander letsel. Het is de lichamelijke en geestelijke schade die u oploopt naar aanleiding van een ongeval door toedoen van een ander. Letselschade hoeft niet meteen zichtbaar te zijn maar kan wel veel ongemakken veroorzaken. Wees daarom goed voorbereid zodat je weet wat je moet doen bij letselschade.

1. Noteer alle zaken die betrekking hebben op het ongeval

Houd na het ongeval alle schade bij in een boekje of notitie op je telefoon. Vaak vergeet je na een tijd dingen die van belang zijn voor de schadeclaim. Hoe meer informatie je hebt hoe beter je geholpen kan worden bij het claimen van je schade.

Schrijf na het ongeval zaken op die betrekking hebben op het ongeval. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Wanneer vond het ongeval plaats?

  • Door wie bent u aangereden?

  • Hoe is het ongeval gebeurd?

  • Wie bevonden zich in de auto?

  • Is er iemand gewond geraakt?

  • Wat zijn je verwondingen en/of klachten?

  • Waren er getuigen? Zo ja noteer hun gegevens.

2. Bezoek een (huis)arts binnen 24 uur 

Heb je na het ongeval last van lichamelijk letsel? Zorg dan dat je binnen 24 uur naar het ongeval jouw letsel laat beoordelen door een (huis)arts. Hiermee kun je aantonen dat de klachten die je hebt veroorzaakt zijn door het ongeval. Mocht er een ambulance gekomen zijn na het ongeval en het ambulancepersoneel heeft je onderzocht is dit ook voldoende. Bij een harde kop staart botsing is het risico op een whiplash erg groot. De klachten die hieruit voortkomen kunnen veel impact hebben op je dagelijkse leven.

3. Houdt alle onkosten na het ongeluk bij 

Bij stap 1 heb je alle informatie met betrekking tot het ongeluk genoteerd. Naast deze informatie is het belangrijk om alle onkosten nauwkeurig bij te houden. Alle kosten als gevolg van het ongeluk kun je namelijk claimen. Misgelopen inkomsten omdat je niet kon werken vallen hier ook onder. Om alle onkosten te kunnen claimen is het van belang dat je alle bewijsstukken aan kunt leveren, bijvoorbeeld een verklaring van je werkgever.

4. Stel de ander aansprakelijk om een schadevergoeding te claimen

Als de andere partij (gedeeltelijk) aansprakelijk gesteld kan worden voor het verkeersongeval kunt u een schadevergoeding claimen. De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald door de schuldverdeling, de ernst van het ongeval en de aard van het opgelopen letsel. 

Als u in aanmerking wilt komen voor een schadevergoeding moet u degene binnen 3 jaar na het verkeersongeval aansprakelijk stellen. Om letselschade te claimen wordt sterk aangeraden om contact op te nemen met een letselschade jurist. 

Laat een jurist een aansprakelijkheidsbrief naar degene die u aansprakelijk wilt stellen voor uw materiële schade versturen. In deze brief staat heel duidelijk wat er gebeurt is, wanneer en waar dit gebeurt is. Daarom is het belangrijk dat je alle gegevens noteert. In deze brief omschrijf je ook waarom je van mening bent dat jij geen schuld hebt aan het ongeval en de ander wel.

Vaak zal de aansprakelijke partij verwijzen naar zijn verzekeraar. Die zal namens de tegenpartij beslissen of zij aansprakelijkheid erkent. Erkent de verzekeraar aansprakelijkheid? Dan kan jouw schade verhaald worden. De bewijslast ligt in het begin bij de eisende partij. Deze moet door middel van bewijs aantonen waaruit zijn schade bestaat en dat deze schade het gevolg is van het ongeval.

 

https://www.das.nl/letselschade/schadevergoeding/schadeclaim-indienen