Wikitopia
Image default
Zorg

5 manieren waarop coaching je kan helpen om angst te overwinnen

Het idee van een coach inhuren voor hulp bij angst lijkt voor sommigen misschien een beetje vergezocht. Hoe coach je tegen angst?

We denken vaak dat coaches er zijn om je te helpen de grote doelen in je leven te bereiken. Je huurt een coach in om je te helpen je doel te vinden. Een coach kan je helpen bij het opzetten van je eigen bedrijf. Hij of zij kan je helpen fit te worden, af te vallen, of je gezondheid te verbeteren. Coaches worden meestal gezien als doelgericht – vakjes afvinken op weg naar succes.

Maar soms kan het grootste doel in het leven gewoon zijn om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.coach

Voordelen van een angstcoach

Hier zijn vijf manieren waarop het hebben van een angst coach een verschil voor u zou kunnen maken.

 

1. Wees duidelijk over het doel

Een van de eerste dingen die een coach je tijdens een sessie zal vragen is: “Wat wil je?” Een coach is geïnteresseerd in resultaten en echt duidelijk te krijgen over wat zou een succes voor u zijn.

Veel mensen richten zich op dingen die ze niet willen: “Ik wil me niet zo veel zorgen maken”, “Ik wil niet de hele tijd bang zijn” of “Ik wil me niet ziek voelen als ik in het openbaar moet spreken”.

Om coaching succesvol te laten zijn, is het meestal beter om duidelijk te zijn over een aantal dingen die je wilt. Het is moeilijk om actief te visualiseren dat je iets niet kunt. Veel beter is het om een duidelijk beeld te krijgen van uzelf, levend op de manier die u wel wilt. Dit gaat over het stellen van het doel, en het krijgen van dat beeld is de eerste stap. Er zal nog wat meer werk volgen. U moet ervoor zorgen dat het doel haalbaar is en dan beginnen met inzicht te krijgen in de stappen die u daar zullen brengen.

 

2. Begrijp jezelf beter

Onderdeel van elk coachingstraject is dat je onderweg meer over jezelf te weten komt – wat je drijft. U leert hoe uw ervaringen de manier waarop u over de wereld denkt hebben gevormd. U kunt ook manieren leren waarop u uzelf opnieuw kunt uitvinden en de overtuigingen en houdingen die uw angst beïnvloeden kunt heroverwegen. U krijgt de kans om ook de manier waarop u met uzelf en anderen praat, te heroverwegen.

Onderdeel van elk coachingstraject is dat je onderweg meer over jezelf te weten komt – wat je drijft. U leert hoe uw ervaringen de manier waarop u over de wereld denkt hebben gevormd. U kunt ook manieren leren waarop u uzelf opnieuw kunt uitvinden en de overtuigingen en houdingen die uw angst beïnvloeden kunt heroverwegen. U krijgt de kans om ook de manier waarop u met uzelf en anderen praat, te heroverwegen.

 

3. Op een evenwichtige manier vooruitdenken

Wanneer we angstig zijn, hebben we de neiging om op een niet-helpende manier over toekomstige gebeurtenissen na te denken. Natuurlijk is het volkomen juist om te zoeken naar risico’s en negatieve uitkomsten wanneer we op het punt staan iets ongewoons of avontuurlijks te doen. Een coach kan u helpen duidelijker te worden over hoe u op een evenwichtige en passende manier naar de toekomst kunt kijken. U leert misschien beter onderscheid te maken tussen risico’s die een grote impact op u hebben, en dingen die minder belangrijk zijn.

Voor de grotere dingen in het leven zijn er strategieën rond besluitvorming en analytische manieren om naar dingen te kijken die je in staat stellen evenwichtige beslissingen te nemen.
Ironisch genoeg is de reden dat we ons zorgen maken over iets in de toekomst soms dat we niet goed hebben gekeken naar de mogelijke negatieve uitkomsten. We hebben ze niet tot het einde gevolgd, zodat we goed kunnen afwegen hoeveel impact ze zouden hebben. Een coach kan u helpen dit te doen.

 

4. Effectieve gewoonten beheren

Er is een breed scala aan dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse gedragingen en denkgewoonten waarvan bekend is dat ze helpen bij angst. Ik heb een werkboek gemaakt met een aantal van de beste van deze technieken – The Anxiety Habits Journal. Echter, ik weet, van het werken met angstige klanten door de jaren heen, dat de aard van angst betekent dat het soms moeilijk is om deze gewoonten te handhaven zonder hulp. Wanneer je in een staat van angst bent, is het moeilijk om voldoende afstand te nemen van je emotionele toestand om deze strategieën in te kunnen zetten.

Een coach kan je helpen deze gewoonten vol te houden door je verantwoordelijk te maken, en door je manieren aan te reiken om gewoonten meer consistent op te bouwen. De beste coaches kunnen er zelfs voor u zijn aan het einde van de telefoon op momenten van echte nood.

 

5. Meet succes

De doel- en resultaatgerichtheid van de meeste coaching betekent dat uw leef stijl coach u zal helpen een aantal duidelijke mijlpalen voor uzelf vast te stellen. Dit zijn kleinere doelen en ervaringen die helpen om jezelf te bewijzen dat je beter wordt. Dit is belangrijk voor mensen die aan angst lijden, omdat het vaak moeilijk is om je bewust te zijn van je vooruitgang. Als we ons goed voelen, hebben we de neiging het niet op te merken!

Dit is slechts een overzicht van het soort dingen die je van een angstcoach mag verwachten. Veel coaches, ongeacht hun specialisme, zullen vaardigheden, ervaringen en kwalificaties hebben in andere disciplines die een enorme impact kunnen hebben op het overwinnen van angst. Neurolinguïstisch programmeren, cognitieve gedragstherapie, hypnose en tijdlijntherapie kunnen bijvoorbeeld vaak helpen bij angsten. U kunt ook mindfulnesstechnieken, ademhalingstechnieken en andere benaderingen leren.