Wikitopia
Image default
Particuliere dienstverlening

Alles wat je moet weten over een verklaring omtrent gedrag

Heb je een nieuwe baan in bijvoorbeeld het onderwijs of ga je werken met vertrouwelijke gegevens, geld of goederen? Dan kan je (toekomstige) werkgever vragen om een verklaring omtrent gedrag. VOG is de afkorting voor Verklaring Omtrent Gedrag.

Wat is een verklaring omtrent gedrag precies?

Een verklaring omtrent gedrag bewijst dat jouw (juridische) verleden geen probleem is bij het uitvoeren van een opdracht of baan. Bij het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag controleert Justis of er strafbare feiten op jouw naam staan die een probleem kunnen vormen bij de functie of andere reden waarvoor je de verklaring omtrent gedrag aanvraagt. Als je een strafblad hebt, krijg je bijna nooit een verklaring omtrent gedrag. Dit betekent dat je hierdoor sommige functies niet mag uitoefenen en vaak geen een visum kunt krijgen. 

Waarvoor heb je een verklaring omtrent gedrag nodig?

Voor sommige functies is een verklaring omtrent gedrag verplicht bij de wet.Voorbeelden zijn functies als onderwijzers, gastouders of taxichauffeurs. Als je een van deze functies gaat uitvoeren, moet je dus verplicht een verklaring omtrent gedrag aanvragen. Ook kan een werkgever je verplichten een verklaring omtrent gedrag aan te vragen, als je bijvoorbeeld gaat werken met vertrouwelijke gegevens, geld of kwetsbare personen. De werkgever kan het voor sommige functies verplicht stellen om een verklaring omtrent gedrag aan te vragen. Voor andere zaken heb je ook vaak een verklaring omtrent gedrag nodig. Bijvoorbeeld voor een visum, als je wil emigreren of als je lid wil worden van bijvoorbeeld een schietvereniging. Zij willen dan zeker weten dat je verleden zich geen probleem vormt. 

 

Ook ondernemingen oftewel rechtspersonen hebben soms een verklaring omtrent gedrag nodig. Als zij bijvoorbeeld een contract willen afsluiten of lid willen worden van een brancheorganisatie. Voor rechtspersonen is er een apart VOG aanvraagformulier. Zorg dus als particulier dat je hier niet mee in de war raakt.

Aanvragen van een verklaring omtrent gedrag

Een verklaring omtrent gedrag is digitaal of via de gemeente aan te vragen. Digitaal aanvragen is kan je als particulier niet doen, tenzij het bedrijf waar je gaat werken de verklaring omtrent gedrag digitaal voor je aanvraagt. Weinig bedrijven doen dit, blijkt uit de praktijk. Dan is de gemeente als particulier vrijwel de enige optie. Dan moet je persoonlijk langskomen bij het stadsdeelkantoor. Er bestaan veel online platforms, waar je een vergoeding betaalt. Zij vragen de verklaring omtrent gedrag voor je aan. Een betrouwbaar platform is Uw VOG. Het enige wat je hoeft te doen is al je gegevens invullen, dan vragen zij de verklaring omtrent gedrag voor je aan. Daarna betaal je nog voor de verklaring omtrent gedrag zelf aan Justis.