Wikitopia
Image default
Bloemen

Rouwboeket: een persoonlijke herinnering

Een afscheid wordt steeds persoonlijker en dit is ook terug te zien in de bloemkeuze. Bloemen zijn tijdens een afscheid heel zichtbaar en veelzeggend. Het kan veel zeggen over de overledene. Daarom is het zo belangrijk dat een rouwboeket de persoonlijkheid van de overledene weerspiegeld. Of dit nu een kleurrijk boeket of een donker of licht boeket is, iedere keuze is juist. 

 

Vroeger en nu

Vroeger werd er bij een afscheid vooral gekozen voor witte rozen. Nu mogen rouwbloemen kleurrijk zijn. De trend op dit moment is juist warm en losjes geschikt bloemwerk. Het afscheid nemen en eren van de overledene met bloemen was 4000 jaar geleden al een gewoonte. Vaak werden er bloemen kransen of bladkransen op het hoofd geplaatst. Tegenwoordig is het vooral belangrijk dat de rouwbloemen passen bij de overledene. Bloemen vertellen soms iets wat u zelf niet onder woorden kan brengen. Of u nu kiest voor witte rozen, kleurrijke gerbera’s of rustige lelies, er is geen foute keuze.

Soorten rouwboeketten

Er zijn veel soorten mogelijkheden in rouwboeketten. Die mogelijkheden zitten in prijs, kleur en vorm. Hierbij kunt u denken aan rouwstukken, bloemstukken, gebonden boeketten, kistbedekkingen en kransen. Kransen zijn bijvoorbeeld erg geliefd vanwege de symboliek van oneindigheid die door de cirkel wordt gevormd. Zo zijn er ook bepaalde vormen van rouwboeketten. De vormen die veel terugkomen zijn druppels en biedermeiers. Ook zou u kunnen kiezen voor een speciale vorm als een hart, kussen, kruis of een anker. Het hart, kruis en anker samen staan voor hoop geloof en liefde. 

De juiste keuze

Gelukkig is een afscheid niet iets dat u dagelijks meemaakt. Maar hoe maakt u de juiste keuze in rouwbloemen? Zo kunt u de vragen stellen ‘Wat voor persoon was zij/hij?’, ‘Waar hield hij/zijn van?’ en ‘Welke bloem betekenis weerspiegeld hem/haar?’. Daarna kunt u verschillende rouwbloemen en rouwboeketten bekijken en vergelijken in kleur en bloemsoorten. Iedere keuze die goed voelt, is de juiste keuze, hierin bestaan geen regels. 

Herinnering 

Het kan zijn dat u een tastbare herinnering aan het afscheid wil. U zou de rouwbloemen kunnen prepareren. Zo kunnen de bloemen worden gedroogd. Ook verzilveren, verbronzen of verharsen van enkele bloemen is vaak mogelijk.  Het kan steun bieden om thuis een aandenken aan het afscheid te hebben. Bloemen bieden troost en zijn afgestemd op de persoon hoe u hem of haar herinnert. Het kan ook zijn dat u prachtige bloemen heeft gekregen tijdens het afscheid. Die bloemen kunt u het langst mooi houden door in een schone vaas te zetten, de juiste voeding toe te brengen en een goede plek te geven. Verder is het belangrijk de bloemen schuin af te snijden en de vaas te vullen met lauw water. 


Kent u iemand anders die wel steun kan gebruiken? Bijvoorbeeld omdat degene iemand is verloren? Dan kunt u een nabestaanden boeket geven. Al is het jaren geleden, een boeket is een prachtig gebaar en geeft kracht aan de nabestaande(n).