Wikitopia
Image default
Bedrijven

Tips om je wasmachine schoon te maken en te onderhouden

Een wasmachine maakt je kleding en ander wasgoed schoon. Omdat er tijdens een wasprogramma veel water en wasmiddel door je wasmachine spoelt, zou je denken dat het apparaat zelf niet vies kan worden. Dat is helaas niet waar! Je wasmachine schoonmaken hoort er ook bij. In de wasmachine blijven vuil- en zeepresten achter, vooral wanneer je vaak gebruik maakt van een programma op lage temperatuur. Dit kan een vieze geur veroorzaken, waardoor je kleren niet fris ruiken als ze uit de machine komen. Gelukkig is dit gemakkelijk te verhelpen. In dit artikel lees je hoe je jouw wasmachine schoonmaakt en onderhoudt. Zo verbeter je de werking en verleng je de levensduur van het apparaat!

Maak het zeepbakje schoon

Na verloop van tijd kunnen zeepresten zich opstapelen in het zeepbakje. Door gebruik van verschillende detergenten, vloeibaar en poedervorm, kan dit een laag in het zeepbakje vormen. De oude zeepresten kunnen de toevoer naar de trommel blokkeren. Gelukkig zijn de machines erop voorzien dat je makkelijk het zeepbakje kan losmaken om het te reinigen. Neem het zeepbakje uit de machine en reinig het geheel met warm water.

Maak de pompzeef schoon

Onderaan de machine zit een klep. Daarachter zit de filter, deze vangt kleine voorwerpen op. Indien het water niet meer wegpompt kan het zijn dat er voorwerpen de doorgang blokkeren. De filter kan je uithalen om te reinigen. Als je onderdaan aan de wasmachine moet werken kan het handig zijn om je wasmachine op een verhoger te plaatsen. Op Checko werden de top 10 wasmachineverhogers getest, dus neem zeker eens een kijkje op de website. Om de zeef te reinigen Haal de stekker uit het stopcontact, zodat er geen stroom meer op de wasmachine zit. Open de onderkant van de machine, sommige machines hebben hiervoor een luikje, bij anderen moet je een afdekplaatje losmaken. Plaats een bakje onder de filter, daar kan het water inlopen bij het opendraaien van de filter. Haal de filter eruit en verwijder vreemde voorwerpen of pluisjes. Draai na het reinigen de filter goed vast, anders zou je bij het wassen een plas onder de wasmachine kunnen zien.

Vergeet niet te ontkalken

Bij het gebruiken van zacht water en een detergent dat kalkafzet tegengaat, zal deze stap overbodig zijn. Voor sommige machines die hard water gebruiken, kan er toch kalkafzetting vormen op verschillende onderdelen van de machine. Hiervoor koopt je best aan aangepast product. Volg de instructies op de verpakking.

Laat de deur van de wasmachine openstaan na het wassen

Zo kan de trommel goed opdrogen. Stilstaand water en vocht zorgen voor vervelende geuren en eventuele schimmelvorming. Door de deur open te laten kan het vocht weg en vermijd je bovenstaande problemen. Ook het wasmiddelbakje kan je voor een stuk openlaten om bovenstaande problemen te vermijden.

Controleer de tunnelrubber regelmatig

Controleer regelmatig of er geen voorwerpen vastzitten in de tunnelrubber. Hier kunnen mogelijks vreemde voorwerpen in vastzitten. De deurrubber kan je ook één keer per jaar inwrijven met talkpoeder. Dit houdt het rubber soepel en voorkomt lekken.