Wikitopia
Image default
Wijn

Wijnglazen per type druif

De meeste weten alleen dat wijnglazen verschillen voor rode en witte wijn. Daarna houdt onze algemene wijnkennis meestal wel op. Maar het is ook mogelijk om de wijnglazen te specificeren per type druif. Elke druif heeft weer een andere behoefte aan zuurstof, formaat en balans. Het is belangrijk dat alles in balans is om de druif perfect tot z’n recht te krijgen. Alleen om de druif zo ver te krijgen moet wel het glas erbij passen. Bij een perfecte balans merk je dat er een balans is tussen zoet en zuur. Dit zorgt uiteindelijk voor een verbeterde smaakbeleving. 

Pinot Noir of wijnglazen voor Bourgogne wijnen

De rode Pinot Noir is eigenlijk een hele aparte druif. De druif heeft van zichzelf weinig aroma’s. Je moet deze dus echt even op gang brengen om de smaak erin te krijgen. Wijnglazen voor Bourgogne wijnen zijn dan ook de meest bekende per type druif. De druif heeft wat meer zuurstof nodig om zichzelf te ontwikkelen. Je merkt dat een Bourgogne wijnglas wat breder is dan normaal. Het is echt gebouwd om meer zuurstof toe te voegen, maar vooral om alle delicate aroma’s in het glas vast te houden. Dit zie je aan de vorm van het glas.

Wijnglazen voor wijnen uit de Bordeaux

We zien ook een verschil tussen de wijnglazen voor wijnen uit de Bordeaux streek. Vaak zijn dit wijnen gemaakt met de Merlot, Carbernet Sauvignon of Cabernet Franc. Deze wijnen hebben vaak al veel aroma van zichzelf. Er is weinig zuurstof nodig om de wijn te openen. Als je teveel zuurstof toevoegt kunnen de wijnen juist van smaak veranderen. Dit is de reden dat er wijnglazen gekozen worden die hier beter bij aansluiten. Het glas is meestal niet te breed en wat smaller van vorm om teveel zuurstof tegen te houden. Door het smalle glas wordt de aroma dus ook beter vastgehouden in het glas.

Sangiovese uit Toscane

De meeste wijnglazen worden ontworpen voor Franse wijnen. Dit is jammer want ook uit Italië komen er prachtige wijnen. In de Toscaanse heuvels wordt de Sangiovese druif verbouwd. Deze geeft een boeket aan kersen en amandelen die pas echt tot hun recht komen in een goed glas. Het glas is aan de onderkant wat smaller en loopt taps omhoog om alle aroma’s naar boven te duwen.

Tempranilo voor Spaanse wijnen

Liefhebbers van Spanje zijn vaak al eens verliefd geworden op de Rioja wijnen uit het noorden van Spanje. Deze kunnen het beste geserveerd worden in speciale Tempranilo wijnglazen. Dit glas loopt vanaf beneden af een beetje breed en loopt taps toe. Deze vorm sluit het beste aan bij deze heerlijke wijn uit Spanje.

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/wijnglazen/