Wikitopia
Image default
Zakelijk

De horeca staat op omvallen, hoe nu verder?

Steeds meer bedrijven komen in grote problemen door de huidige crisis als gevolg van het coronavirus. De branche die hier het meest onder te lijden heeft is de horeca. Dit blijkt uit een onderzoek van Bridgefund. Om tot deze conclusie te komen is gekeken naar de betaalachterstanden per sector. Aangezien Bridgefund krediet verstrekt aan ondernemers in het MKB hebben zij toegang tot deze data. 

Naast het feit dat 1 op de 6 cafe’s en restaurants hun leningen niet meer kunnen betalen blijkt uit het onderzoek dat ook de detailhandel het lastig heeft. Het onderzoek is van 2 weken geleden en gezien het wat drukker wordt op straat lijkt het erop dat de detailhandel langzaamaan weer opkrabbelt. De horeca blijft voorlopig tot minimaal 20 mei potdicht. Dus rest ons de vraag; hoe nu verder?

Horeca en 1.5 meter

President Rutte riep op om alvast na te denken over de toekomst van horeca gelegenheden in een 1.5 meter samenleving. Hieruit zijn verschillende voorstellen gekomen. Zo kunnen restaurants ervoor zorgen dat er minder tafels worden neergezet. Bestellingen zouden ten alle tijde via een app geplaatst moeten worden . Is je eten klaar? Dan krijg je een signaal en kan je je eten ophalen vanaf een speciale plek waar het wordt uitgeserveerd. Dit zou ervoor moeten zorgen dat mensen niet binnen 1.5 meter met elkaar in contact zouden moeten komen.

Een mooi initatief en ook goed in te voeren. Alleen dit geldt alleen voor restaurants. Hoe moet het verder in (kleine) cafe’s of discotheken? De Koninklijke Horeca Nederland heeft er een hard hoofd in. Het is afwachten of de 1.5 meter samenleving echt realiteit wordt maar hoe het in de horeca gaat is lastig om in te schatten. Wij hopen dat het snel beter gaat. 

 

Heb je zelf een idee voor de horeca in combinatie met de 1.5 meter samenleving? Er zijn verschillende landelijke initiatieven die ideeën inzamelen. Tot die tijd wachten we af wat de premier over een paar weken te zeggen heeft.