Wikitopia
Image default
Tuin en buitenleven

Graszaad of een grasmat?

Wanneer je gras in je tuin wilt hebben voor een mooi gazon is het belangrijk om te weten waar je deze gaat maken. Een goede grasmat heeft volop zon nodig en ook voldoende luchtige en humusrijke grond welke het hemelwater snel kan verwerken. Onder bomen zie je vaak snel veel onkruid en mossen door de schaduw. Het is dus geen idale plek. Het beste is een volle plek in de zon waar je volop kunt genieten van het gras.

Het gras zelf inzaaien

Bij het kweken van de kant en klare graszoden worden veel bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest gebruikt. Het gras is niet zo milieuvriendelijk. Wanneer je het gras zelf gaat inzaaien dan ben je ongeveer zes keer minder geld kwijt. Ook is het een stuk milieuvriendelijker. Het is natuurlijk wel een werkje wat, wat meer tijd kost. Ook moet je zorgen voor voldoende bescherming tegen vogels. Ze kunnen je gras allemaal oppikken.

Speciale graszaad mengsels

Wanneer je zelf gras gaat zaaien dan kun je kiezen voor je eigen soort gras. Het is zelfs mogelijk om voor een mix van graszaden te kiezen. Kijk waarvoor je het gras wilt gebruiken. Is het voor een siergazon? Voor een gazon waar kinderen op gaan spelen? Of waar je veel op gaat lopen? Misschien heb je een hond? Dan is het goed om de keuze van graszaad hierop af te stemmen. Het helpt je om nog langer van je gazon te genieten. Ook bij wat meer schaduw zijn er speciale soorten gras, die zorgen voor minder kans op kale of bruine plekken in het gazon.

Het gazon bemesten

Het is belangrijk om het gras te bemesten. Bemest het met organische meststoffen (dierlijke mest en compost) in plaats van de kunstmestkorrels. Het is belangrijk om niet te veel  mest te gebruiken. Wanneer je te veel mest gebruikt dan krijg je een verontreinigde bodem. Het zal de graswortels verbranden en hierdoor kan je gras geel worden. Te veel mest is dus niet goed! Door voor organische mest te kiezen zullen de meststoffen minder snel in het water terecht komen. De voedingsstoffen worden namelijk langzaam afgegeven aan de bodem.

Wanneer moet je het gazon bemesten?

Het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten. Een keer in het voorjaar (maart) en een keer in het najaar (augustus). De mest in het voorjaar helpt om het gras mooi groen te maken. De mest in augustus of september zorgt voor voldoende voeding om de winter door te komen.