Wikitopia
Image default
Electronica en Computers

Het belang van datavernietiging anno 2020

Waarom het vernietigen van data noodzakelijk is voor uw bedrijf

Wat is datavernietiging?

Er wordt binnen ondernemingen veel gewerkt met allerlei apparaten zoals computers, tablets, datadragers en bijvoorbeeld telefoons. Al deze apparaten bevatten informatie die zoal niet vertrouwelijk is. Zodra dit soort apparaten aan het eind van hun gebruikscyclus zijn worden ze meestal niet meer gebruikt. Op deze manier verliest de gebruiker controle over de informatie op deze apparaten aangezien hij of zij deze dus niet meer gebruikt. Het is dus belangrijk om zorgvuldig met deze apparaten om te gaan aangezien u niet wilt dat er gevoelige informatie van uw onderneming wordt gelekt met alle gevolgen van dien. Een juiste definitie van datavernietiging is dan ook het efficiënt en correct vernietigen van alle data die aanwezig is op een ICT gerelateerd apparaat voordat dit apparaat wordt vernietigd of op non-actief wordt gezet.

Waarom is datavernietiging belangrijk voor u als ondernemer?

Het is voor uw reputatie als ondernemer erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met klanten. Dit zorgvuldig omgaan omvat niet alleen het contact met de klant en bijvoorbeeld de geleverde service maar ook het beheer van informatie over deze klant. Een bedrijf wat bijvoorbeeld producten verkoopt verzamelt allerlei informatie van de klant wanneer hij of zij iets besteld. Denk hierbij aan het bedrag waarvoor hij of zij iets koopt en bijvoorbeeld adresgegevens. U wilt natuurlijk niet het risico lopen dat deze gevoelige en betrouwbare informatie uitlekt. Hier is ook de laatste jaren een steeds grotere focus op vanuit de maatschappij, denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG wet). Het is dus erg belangrijk voor u als ondernemer om te kiezen voor efficiënte en veilige datavernietiging om zo het risico op datalekken en eventuele verontwaardigde klanten te voorkomen.

Hoe vernietigt u belangrijke data?

Nu u op de hoogte bent van wat datavernietiging nu precies is anno 2020 en waarom het belangrijk is voor u als ondernemer is het volgende punt hoe deze data verwijderd wordt.

Datavernietiging kan worden onderverdeeld in twee onderdelen, namelijk datavernietiging en het overschrijven van data. Het overschrijven van data ook wel “rewriting” genoemd is het verplaatsen van data van het ene naar het andere apparaat. De data wordt hierbij dus niet verwijderd of vernietigd maar enkel verplaatst. Deze vorm van dataverwijdering is handig wanneer u de oude data mogelijk nog nodig heeft en het daarom handig is dat deze niet volledig vernietigd wordt.

Datavernietiging is het werkelijk vernietigen van data zodat er hier niks van overblijft op een apparaat. Dit is de meest gekozen methode aangezien veel bedrijven oude data liever kwijt zijn.

Voor het vernietigen van data zijn twee manieren die veel gehanteerd worden door ondernemingen, namelijk demagnetiseren en totale vernietiging. Zoals u misschien wel weet is het niet verstandig een krachtige magneet in de buurt van elektronische apparaten te houden, deze kunnen hier namelijk slecht tegen. Dit is dan ook exact wat er gebeurt met deze methode, door het creëren van een sterk magnetisch veld rondom elektronische apparaten wordt alle data permanent gewist. Deze methode van datavernietiging is veelgebruikt en zeer betrouwbaar.

De tweede methode is totale vernietiging. Hierbij wordt oude hardware simpelweg vernietigd doormiddel van versnipperen of verbranden van informatie bevattende onderdelen. Dit is de meest betrouwbare methode aangezien geen enkele hacker iets kan met een gesmolten printkaart of moederbord.

Wie of wat vernietigd uw data en waar gebeurt dit?

Er zijn anno 2020 veel bureaus die diensten aanbieden op het gebied van datadragervernietiging.

Indien u dus niet zelf in staat bent uw data te verwijderen of dit gewoon simpelweg niet wilt kunt u een extern bureau inschakelen om dit voor u te doen. Op deze manier bent u er zeker van dat al uw betrouwbare en gevoelige informatie op een veilige en efficiënte manier wordt vernietigd of wordt overgezet. U blijft echter als ondernemer zelf aansprakelijk voor eventuele datalekken, zorg er dus voor dat u met een betrouwbaar bureau in zee gaat die voldoende kennis en ervaring heeft op dit gebied.

Meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op: https://neg-itsolutions.nl/it-diensten/datavernietiging