Wikitopia
Image default
Auto's en Motoren

Je auto verzekeren met een all risk verzekering of niet?

Je nieuwe auto verzekeren is altijd een beetje spannend. Voor welke van de verschillende soorten autoverzekeringen op de markt moet je daarvoor nu immers gaan kiezen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen en het is vooral één waar er grondig over nagedacht dient te worden. De ene autoverzekering is namelijk absoluut de andere niet. Dit niet alleen op vlak van kostprijs, maar ook voor wat de dekkingen betreft die er deel van uitmaken. Voor heel wat mensen geldt dat ze het liefst van allemaal hun auto willen laten verzekeren door middel van een zogenaamde all risk autoverzekering. Menig aantal mensen gaan er dan ook vanuit dat dit de best mogelijke keuze is voor hun voertuig. In bepaalde gevallen is dat inderdaad zo, maar er zijn zeker ook uitzonderingen. Wil jij ook graag ontdekken of het all risk laten verzekeren van jouw voertuig nu wel of niet interessant is? Dat is perfect mogelijk op deze pagina!

            Wat is de all risk autoverzekering?

Laat ons om te beginnen eerst maar even dieper ingaan op wat een all risk autoverzekering nu precies is. Van alle autoverzekeringen die je op de markt kan aantreffen is deze verzekering de meest complete. In eerste instantie bevat de allrisk verzekering alle dekkingen die je eveneens terug kan vinden in de WA- en de beperkt casco verzekeringen. Dit betekent dat je ook op deze manier kan rekenen op een dekking van schade aan derden, maar ook aan bijvoorbeeld een dekking bij de hieronder terug te vinden schadegevallen:

 

  1. Wanneer er sprake is van schade als gevolg van een inbraak of diefstal;
  2. Bij ruitschade veroorzaakt door bijvoorbeeld steenslag;
  3. Bij schade als gevolg van een brand of bijvoorbeeld een storm;

 

Bovenstaande schadegevallen zijn reeds heel wat, maar het belangrijkste onderdeel van de allrisk moet dan eigenlijk nog komen. Het is namelijk zo dat dit type van autoverzekering de enige is welke ook alle zelf veroorzaakte schade dekt. Met andere woorden, rij je op een bepaald ogenblik tegen een paaltje of ben je betrokken in een ongeval waar jij eigenlijk de oorzaak van bent? Dan zal je all risk autoverzekering altijd tussenbeide komen. Dat geldt uiteraard niet voor wanneer je, je auto op een andere manier laat verzekeren.

               Voordelen van je auto verzekeren met een all risk verzekering

Je auto verzekeren door middel van een all risk autoverzekering levert je in dit praktijk altijd een reeks van interessante voordelen op, zoveel mag wel duidelijk zijn. Voor veel mensen is het dan voornamelijk de vraag of deze voordelen de vrij hoge kostprijs van dit type autoverzekering rechtvaardigen of niet? Voordat we daar een antwoord op kunnen geven zetten we de verschillende voordelen even voor jou op een rijtje:

 

  1. Je kan rekenen op de meest uitgebreide dekkingen voor je voertuig;
  2. De all risk autoverzekering is vaak vereist bij bijvoorbeeld een leasing;
  3. Je loopt nooit het risico op volledig verlies van de waarde van je auto;

 

De bovenstaande voordelen waar je bij auto verzekeren door middel van een all risk verzekering op kan rekenen zijn natuurlijk niet mis. Dit gezegd hebbende is het toch zo dat deze autoverzekering niet voor iedereen de beste keuze is. Je moet je namelijk altijd de vraag stellen of de voordelen opwegen tegen de hoge kostprijs die er aan verbonden is of niet? Dat lijkt een vraag die eenvoudig kan worden beantwoord, maar in de praktijk ligt dat toch doorgaans even anders. Er zijn dan ook een behoorlijk aantal verschillende factoren die hier een niet onbelangrijke invloed op kunnen uitoefenen.

            Wanneer is je auto verzekeren met een all risk echt interessant?

Het spreekt voor zich dat iedereen wel graag wil kunnen rekenen op de interessante voordelen die zijn verbonden aan het afsluiten van een all risk autoverzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat lang niet iedereen echter ook bereid is om er de verschuldigde kostprijs voor te betalen. Hier knelt dan ook meteen een niet onbelangrijk schoentje. In welke situaties is je auto verzekeren door middel van een all risk autoverzekering nu immers echt interessant en wanneer niet? Daarvoor moet je rekening houden met de volgende zaken:

 

  1. Over welke waarde beschikt je auto precies?
  2. Hoeveel kilometers ga je met de auto afleggen per jaar?

 

Het eerste punt heeft dus betrekking tot de waarde van het voertuig dat je hebt aangekocht. Wat dit betreft is er sprake van een behoorlijk verschil tussen een tweedehandse auto en een volledig nieuw aangekocht exemplaar. Bovendien spreekt het voor zich dat ook het type auto op dit vlak een belangrijke rol speelt. Je auto verzekeren door middel van een all risk verzekering gebeurt in de praktijk dan ook doorgaans alleen wanneer het gaat om een nieuw en / of duur model. Bij een auto van slechts een paar duizend euro heeft het afsluiten van een all risk autoverzekering in principe maar weinig zin.

               Hoeveel kilometers ga je afleggen met je auto?

Niet alleen de waarde waar de auto over beschikt speelt mee in het bepalen van het soort autoverzekering die je gaat afsluiten. Je auto verzekeren met een all risk verzekering is volgens de meeste experts bijvoorbeeld ook alleen maar interessant wanneer er sprake is van een groot aantal kilometers. Ben jij dus met andere woorden iemand die de auto uitsluitend gebruikt om de kinderen mee naar school te brengen of om boodschappen mee te doen? Dan is het wellicht net wat minder interessant om een all risk af te sluiten. Trek je echter verschillende keren per jaar naar het buitenland met de auto of gebruik je de wagen dagelijks behoorlijk intensief? In dat geval is het natuurlijk weer een geheel ander verhaal…

            Is all risk je auto verzekeren echt altijd zo duur?

Voor de all risk autoverzekering geldt dat ze inderdaad behoorlijk duur is. Dat is ook logisch gezien de dekkingen die ze bevat. Dit gezegd hebbende is het wel mogelijk om de verzekeringspremie op verschillende manieren te drukken. Zo kan een nette schadehistorie al een groot verschil maken en loont het ook altijd de moeite om even de premies van all risk autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars te vergelijken. Op deze manier kan je het prijskaartje vrij eenvoudig drukken waardoor je auto verzekeren met een all risk direct een behoorlijk stuk betaalbaarder kan uitvallen.