Wikitopia
Image default
Bedrijven

Onesessioncoaching helpt u omgaan met hoogsensiviteit.

Bent u hoogsensitief of een vermoeden dat u het heeft? Dan kun je jezelf de vraag stellen Ben ik hooggevoelig? Wanneer je twijfelt kun je de volgende punten in gedachte nemen.

Het gaat uiteindelijk om de essentie en dat is dat je heel gevoelig bent voor prikkels en signalen vanuit je omgeving. Die prikkels worden je al snel teveel en dan kan het je gaan overweldigen. Het gevolg daarvan is dat je uiteindelijk erg ongemakkelijk voelt en soms zelf even weg moet uit de situatie. Je moet eigenlijk even voor jezelf bepalen waar de gevoeligheid uit voortkomt en of er verder nog iets opvalt.

Wanneer je twijfelt kan dat voortkomen uit een aantal factoren. Voor veel mensen is dat de angst om meteen in ene hokje gestopt te worden: wanneer bekend is dat ze hoogsensitief zijn, denken anderen waarschijnlijk dat ik graag bijzonder wil zijn. Of ze vinden dat je jezelf aanstelt. Ook is er simpelweg de angst om anders te zijn en er niet meer bij te horen. Veelal krijgen hoogsensitive mensen te horen dat ze anders zijn en dat is erg vervelend. Dat alleen is al reden voor mensen om ervoer te twijfelen.

Je kunt ook verward zijn over het verschil tussen sensitief en hoogsensitief. Je kunt namelijk ook een gevoelig persoon zijn zonder dat je hoogsensitief bent. Het meest prominente verschil is dat je wanneer je hoogsensitief bent helemaal geen filter hebt tegen die prikkels. Alle emoties omen enorm bij je binnen, de indrukken daarvan geven een overweldigend gevoel.

Verder zijn vele onwetend over het verschil tussen ADHD of hoogsensitiviteit. Het grootste verschil is dat iemand die ADHD heeft ook in een kalme omgeving druk is, terwijl iemand met hoogsensitiviteit dan ook helemaal tot rust komt. Voor meer informatie over hoogsensitiviteit en hoe ermee om te gaan kijk op de website onesessioncoaching.nl.