Wikitopia
Image default
Bedrijven

Power BI vs Excel Wanneer Excel te gebruiken en wanneer Power BI beter is

Veel bedrijven vertrouwen op business analytics om meer informatie te krijgen en winstgevender te worden.

In onze huidige tijd is het niet nodig om de analyses handmatig uit te voeren.

Er zijn veel programma’s die dat voor u kunnen doen, zoals Power BI en Excel.

Maar welke moet u gebruiken?

In dit artikel bespreken we Power BI vs Excel en kijken we welke beter is.

Microsoft Excel

Microsoft Excel is een spreadsheetprogramma dat deel uitmaakt van de Office 365 Suite.

Het is een van de meest gebruikte programma’s in de zakelijke wereld. Het wordt ook wel de “standaard spreadsheet” genoemd en is daarmee het dominante programma op de markt.

In Excel worden gegevens geformatteerd in tabelvorm met rijen en kolommen. Daar kunt u uw gegevens organiseren, formatteren, berekenen met behulp van formules en zelfs visuele weergaven van maken.

Wat vinden we goed aan Excel

Excel en Power BI zijn twee programma’s met veel overeenkomsten. Als je ze allebei leert kennen, zul je beseffen dat sommige van hun functies elkaar overlappen of op elkaar lijken.

Dus voor de analyse zullen we dingen noemen die we wel en niet leuk vinden aan elk programma in vergelijking met het andere.

Ad-hoc berekeningen: Excel is goed voor snelle berekeningen en analyses.

Met meer dan 400 beschikbare functies, onderverdeeld in 11 thema’s, heb je meer dan genoeg functies om je berekeningen een fluitje van een cent te laten worden.

Beschikbaar voor iedere rekenkundige analyse: In tegenstelling tot Power BI is Excel een allround tool die je kunt gebruiken.

Wanneer u andere taken moet uitvoeren, zoals het invoeren van gegevens of het scrapen van de gegevens van een website, hoeft u niet over te stappen op een andere app.

Geavanceerde plotting en grafiekfuncties: Als u een meer geavanceerde grafiek nodig hebt, heeft Excel een betere lijst.

Bovendien hebben de grafieken in Excel meer aanpassingsmogelijkheden. Dat geeft u genoeg ruimte om uw grafieken te personaliseren. 

Wat we niet leuk vinden aan Excel

Inconveniënte samenwerking: Samenwerking is een beetje een gedoe in Excel.

Als uw bestand niet in de cloud staat, dan moet u het via uw LAN-poort delen of naar elkaar mailen.

Niet gratis: Om Excel aan te schaffen, zult u het moeten kopen als onderdeel van Office 365 of de stand-alone app moeten kopen.

Voor bedrijven die geen Office 365 hebben of die niet van Excel houden, kan het handig zijn om in Power BI te springen voor bedrijfsanalyses.

Power BI

Power BI (Business Intelligence) is ook een Microsoft-product.

Eenvoudig gezegd is Power BI een robuuste business analytics tool die uitgebreide modellering, ontwikkeling op maat en real-time high-level analytics kan bieden.

Als een Microsoft-product kan Power BI een koppeling maken met verschillende Microsoft-apps en oplossingen zoals Excel, Access, Azure en andere.

Wat we goed vinden aan Power BI

Geweldige cloud-gebaseerde functies: Power BI (Pro) is gemaakt voor samenwerking.

In tegenstelling tot Excel, waar je het bestand rond of in een portaal moet e-mailen, maakt Power BI het veel eenvoudiger.

Er is een cloudservice genaamd “Power BI Service” waar u uw gegevens kunt publiceren.

Bovendien ververst deze service uw gegevens automatisch. Dus als je eenmaal hebt gepubliceerd, hoef je nooit meer iets te heruploaden om de versie bij te werken.

Sla grote hoeveelheden data op: In Excel heeft u moeite met het openen van een bestand met een grootte van meer dan 500 MB.

Maar dat gebeurt niet in Power BI. Dit programma maakt gebruik van krachtige compressie-algoritmen om gegevens te importeren en te cachen.

Dus als u analyses moet maken op grote bestanden, hoeft u deze niet te verkleinen.

Ideaal voor dashboards, KPI en waarschuwingen: Dit is een andere kant van Power BI.

In Excel moet u dashboardsjablonen gebruiken, zodat u de KPI snel op één plek kunt bekijken. Maar het is anders in Power BI.

Het is alsof je een canvas krijgt en een lijst met verschillende visuals die je op het canvas kunt vastpinnen. Dat betekent dat je niet hoeft te vertrouwen op kant-en-klare sjablonen. Je maakt je eigen dashboard en selecteert je eigen visuals.

Ook het kunnen instellen van waarschuwingen is een groot pluspunt voor Power BI. E-mail alerts zijn vooral nuttig bij het bijhouden van de stijging en daling van de meetgegevens.

Verbeterde visualisaties: Hoewel Excel meer geavanceerde grafieken en diagrammen heeft, heeft Power BI mooiere visualisaties. En het is niet zo dat er alleen voor de show, ze kunnen verbinding maken met het datamodel. Dat betekent dat Power BI uw data daadwerkelijk visueel kan analyseren.

Wat we niet leuk vinden aan Power BI

Niet voor rapporten in tabelvorm: WDat kan, maar het is niet zo intuïtief als in Excel.

In Excel is de spreadsheet uw canvas. Je kunt doen wat je wilt.

Maar in Power BI wordt je begroet met een lege ruimte. Het maken van een tabel is niet zo vriendelijk.

Je kunt geïmporteerde gegevens niet combineren met gegevens uit real-time connecties: Een van de nadelen van Power BI is dat je alleen gegevens uit één enkele dataset kunt halen.

Als je het toch moet kunnen, zul je meerdere datasets moeten maken. Zo niet, dan zul je moeten kiezen welke je prioriteit geeft.

Vermogen BI vs Excel

De selectie tussen Power BI en Excel is een close call. Ze lijken een beetje op elkaar.

Als je in de war bent, probeer deze vragen dan zelf te beantwoorden:

– Heb je een high-level analyse nodig?

– Is samenwerking een probleem?

– Hoe groot is de data die u verwerkt?

– Is de prijs een probleem?

– Heeft u geavanceerde of verbluffende visualisaties nodig?

Power BI is als een geüpgrade versie van Excel.

Conclusie

Voor zakelijke analyses is de keuze tussen Power BI en Excel lastig.

Maar wat belangrijk is, is hoe efficiënt u de tool gebruikt. Elk programma is goed voor business analyses. Maar het is aan de gebruiker hoe hij het maximaliseert.

Als je nog steeds niet kunt beslissen, wat dacht je dan van het beste van beide werelden? Omdat het allebei Microsoft-producten zijn, hebben ze een goede integratie met elkaar. Voel je vrij om je gegevens op Power BI te schrijven en ze te exporteren naar Excel wanneer je meer moet doen.

https://www.tailorit.nl