Wikitopia
Image default
Onderwijs

Trends in het kunstonderwijs

Een positieve ontwikkeling

Hoewel lang niet iedere school zo ver gaat als een cultuurprofielschool, zien we steeds meer scholen die originele culturele en kunstzinnige activiteiten organiseren voor hun leerlingen. Een positieve ontwikkeling! We zetten een aantal trends voor je onder elkaar.

Spelenderwijs kennismaken met techniek

We weten natuurlijk allang dat je dingen waar je op jonge leeftijd mee begint op latere leeftijd makkelijker doorzet. Daarom zien we steeds meer workshops op de basisschool waarin de leerlingen spelenderwijs kennismaken met techniek. Ze maken bijvoorbeeld een robotje van simpele materialen en leren hoe ze dat kunnen aansluiten op een eenvoudige motor. Hierdoor beweegt de zogeheten wiggle bot zich aan het einde van de workshop wiebelend maar zelfstandig door het klaslokaal. Of de leerlingen ontwikkelen hun eigen game en leren onderweg de basis van het programmeren. Maar ook het maken van fysieke kunstwerken waarin stroomcircuits of beweging een rol spelen zijn populair.

Aandacht voor maatschappelijke thema’s

Kunst staat nooit op zichzelf. Kunst is altijd nauw verbonden met de samenleving. Dat betekent ook dat kunsteducatie zich bij uitstek leent om maatschappelijk relevante thema’s aan te snijden in de klas. Hoe kijken de leerlingen bijvoorbeeld naar vrijheid? Maar ook: welke gedachten hebben de leerlingen bij het thema racisme? Doordat kunst een mogelijkheid biedt om hun gedachten vorm te geven, vervaagt het thema na afloop niet meteen naar de achtergrond: het heeft tijdens de workshop vorm gekregen.

De kunstzinnige kant van digitale media

Meestal vinden we het als volwassenen maar wat vervelend als kinderen de hele dag over het schermpje van hun telefoon gebogen zitten. Maar we moeten er ook voor waken dat we alles wat op sociale media gebeurt zonder onderscheid te maken weg zetten als ’troep’. Steeds vaker zien we workshops waarin leerlingen zelf geprikkeld worden om na te denken over vragen als: wat maakt het ene TikTok-filmpje nou goed en het andere slecht? Wanneer is een online video kunst? En: hoe giet ik mijn boodschap op een aantrekkelijke manier in de vorm van een podcast?

https://www.kleinkunstig.nl