Wikitopia
Image default
Eten en drinken

4 redenen voor het kiezen voor glas in plaats van plastic

Het is al een lange discussie over wat beter is voor het milieu. Is het nu beter om gebruik te maken van plastic flessen of van glazen flessen? Er wordt gezegd bijvoorbeeld dat plastic voor enkele keren beter is om te gebruiken, en dat glas weer beter is voor meerdere gebruiken. Voor beide is wat te zeggen als het gaat om milieu. Naast de milieudiscussie zijn er ook andere afwegingen die je moet maken. Verder in dit artikel worden 4 redenen genoemd waarom jij beter voor glas kan kiezen.

De gezondheid

Plastic flessen worden door veel mensen hergebruikt, maar dit blijkt niet altijd even goed te zijn. Het is namelijk zo dat een plastic fles veel bacteriën bevat die je niet weg krijgt uit de fles. De bacteriën die in de plastic fles zitten krijg je binnen als je de fles steeds blijft hergebruiken. Over het algemeen zijn deze bacteriën niet heel bedreigend, maar voor de gezondheid is het beter om dit niet te doen. Glazen flessen daarentegen hebben nauwelijks of geen bacteriën omdat je deze flessen goed kan schoonmaken.

Het schoonmaken

Zoals net is besproken kan je glazen flessen beter schoonmaken dan plastic flessen. Dit is omdat je ook de glazen flessen of potjes makkelijk in de vaatwasser kan doen of zelf met de hand kan afwassen. Het goed kunnen schoonmaken is fijn als je het product wil hergebruiken en daarvoor bepaalde etenswaren zaten die zouden kunnen stinken. Verder is glas ook zwaarder dan plastic wat het makkelijker maakt om deze bakjes en flessen goed schoon te maken in de vaatwasser.

Duurzaamheid

Glazen potjes en glazen flessen hebben net als andere glazen producten een lange levensduur. Je kan de potjes en flessen makkelijk schoonmaken en dus steeds weer hergebruiken. Het is dus ook zo dat je met glas jaren vooruit kan. Het kan wel zo zijn dat het glas beschadigd raakt of kapot gaat, maar in veel gevallen is het glas sterk genoeg om tegen een stootje te kunnen. Plastic kan verder ook vervormen en is na een tijd minder fris en kan niet goed schoongemaakt worden. Als laatste heb je ook minder potjes of flessen nodig. Je kan namelijk makkelijk de glazen producten gebruiken voor verschillende bezigheden. Zo kan je in het glas iets bakken, opwarmen, invriezen of zelfs opdienen. Een multifunctioneel product kun je wel zeggen.

Uitstraling

Glas heeft over het algemeen een luxere uitstraling dan plastic, en in veel gevallen dus ook een mooiere uitstraling. Naast de andere voordelen die zijn genoemd wil het oog misschien ook wel wat en daar is glas perfect voor. In glas kan je mooi de producten terug laten komen. Zo kan je denken jam, honing of fruit bijvoorbeeld. Ook voor drinken is het mooier om glas te gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld melkflessen of sap flessen. Over het algemeen zijn glazen mooier dan plastic flessen, maar vaak zijn glazen flessen wel wat duurder. Andere kant is ook weer dat de glazen langer mee gaan dus je zal over het algemeen weer minder geld kwijt zijn.