Wikitopia
Image default
Auto

Leaseauto, waar moet je aan denken?

Je kunt aanzienlijk besparen op de kosten als je kiest voor een duurzame, groene auto. Een zuinige en ‘schone’ auto wordt namelijk door de fiscus beloond. Ga via de bijtellingcategorieën na welk fiscaal voordeel de lease auto die jij op het oog hebt oplevert. Als je een auto koopt word je eigenaar van de auto. Natuurlijk zijn alle kosten voor onderhoud en reparatie die buiten de garantie vallen ook voor jouw rekening.

Bij lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Wanneer de leasetermijn er op zit (een leaseperiode varieert van een tot vijf jaar) lever je de auto weer in. Buiten het vaste maandbedrag en de brandstofkosten heb je gedurende de leaseperiode geen kosten, die neemt de leasemaatschappij op zich. Bij de meeste leasemaatschappijen kun je vanaf zo’n 200 euro per maand een auto leasen.

Vergelijk aanbieders

Omdat er grote verschillen zitten in de prijzen en contractvoorwaarden van verschillende leasemaatschappijen is het raadzaam om meerdere aanbieders te vergelijken. Ook een rekensom op basis van de jaarlijks te rijden kilometers en de cataloguswaarde van de auto is aan te bevelen om een weloverwogen beslissing te nemen tussen kopen of leasen. Een bijzonder aandachtspunt is de zogeheten kilometerbundel. Dit betekent dat er een limiet zit op het maximum aantal kilometers per jaar, per maand of per kwartaal. Kom je daarboven, dan worden extra kilometerkosten in rekening gebracht.

Risico’s bij het leasen van een auto

Het grootste risico dat een lease met zich meebrengt, is het voortijdig opzeggen van het leasecontract en dat is begrijpelijk: een leasemaatschappij rekent in de financiële planning op de zekerheid, hoeveelheid en waarde van alle lopende leaseovereenkomsten. Wat de reden van opzegging van een overeenkomst ook moge zijn, er staan bij veel leasemaatschappijen hoge boetes op. Die kunnen zelfs oplopen tot het verplicht betalen van de volledige leaseperiode.

http://www.leaseautocentrale.nl/