Wikitopia
Image default
Financieel

Wat is erfbelasting en hoe werkt het?

Bij een overlijden krijg je ongetwijfeld te maken met erfbelasting. Het is de belasting die over een erfenis geheven moet worden. Een beetje afhankelijk van de hoogte en waarde van de erfenis. Wie de erfgenamen zijn worden bepaald in een testament of door hoe dit in de wet geregeld en afgesproken is. 

 

De erfbelasting kan behoorlijk oplopen naargelang er meer te verdelen is dat enige vorm van waarde heeft. Het kan dus uiterst gunstig zijn om te weten wat erfbelasting is en hoe je kunt voorkomen dat je achteraf heel veel geld moet betalen of een regeling getroffen moet worden.

Hoeveel erfbelasting moet er betaald worden

Hoeveel erfbelasting er uiteindelijk betaald moet worden is afhankelijk van de economische waarde die de erfenis heeft. Lees meer over dit onderwerp op de website van Erfrecht Online. In sommige gevallen zal deze dus door een taxateur bepaald moeten worden. Zeker wanneer er sprake van kunst en andere waardevolle spullen is. Als dit niet het geval is kan er door jezelf een inschatting worden gemaakt.

 

Vaak hebben spullen meer emotionele dan economische waarde. Er hoeft hierdoor geen aangifte te worden gedaan. Er kan echter controle op plaatsvinden. Het is goed om dus echt te weten welke waarde er verdeeld zal worden.

Waarde van vastgoed

Voor het bepalen welke waarde vastgoed heeft wordt gebruik gemaakt van de WOZ waarde die een woning heeft. Het is dus uiterst gunstig om de WOZ waarde kritisch te bekijken en als deze hoog is bezwaar te maken. Dit kan uiteindelijk veel geld schelen die je moet betalen aan de erfbelasting. 

 

Voor iedere nabestaande geldt er een vrijstelling voor erfbelasting. Een beetje afhankelijk van de relatie met degene die overleden is. Elk jaar veranderen de regels hierover. Het is dus goed om je te laten informeren over de vrijstelling en kosten waarmee je mogelijk wel te maken krijgt.

Hoe wordt erfbelasting geïncasseerd

Het doen van erfbelasting moet binnen 8 maanden na overlijden. Heb je langer de tijd voor de aangifte nodig? Dan is het verstandig om uitstel te vragen. Op het aanvragen van uitstel kan rente worden berekend. Een beetje afhankelijk van het aan te geven bedrag.

 

Je krijgt na overlijden vaak automatisch een bericht dat je aangifte moet doen en hoe je dit kunt doen. Er wordt veelal gebruik gemaakt van een uniek nummer en aparte aangifte. 

 

Voor nabestaande is de aanvaarding van een erfenis ingrijpend. Er wordt daarom niet altijd rekening gehouden met schulden. Wanneer er het vermoeden van schulden is kun je onder bepaalde voorwaarden de erfenis aanvaarden. Waardoor je niet aansprakelijk bent voor de ontstane schulden. 

Laat je goed adviseren

Er zijn heel veel regels die bij een erfenis komen kijken. Het is dus absoluut goed om een adviseur mee te laten kijken hoe jij op een gunstige manier kunt profiteren van de regels. Soms kan dit tot wel duizenden euro’s verschil maken of veel werk en nazorg uit handen nemen. Het is dus absoluut het overwegen waard als het op erfbelasting aankomt.