Wikitopia
Image default
Financieel

Zo wordt je een business analist

Een business analist is iemand die een organisatie helpt om het meeste uit zichzelf te halen. Ze bestuderen verschillende processen en verbeteren dit vervolgens. Lijkt dit echt wat voor jou? Dan is het verstandig om je in dit beroep te specialiseren. Maar hoe doe je dit precies? In dit artikel vertellen we je het!

Onderwijs

Van business analisten wordt verwacht dat ze een bachelor- of masterdiploma hebben in een relevante bedrijfstak. Hiervoor kun je denken aan bijvoorbeeld bedrijfskunde, economie, financiën of informatica. Daarnaast is het ook nodig om over verschillende vaardigheden te beschikken. Zo moet je bijvoorbeeld veel systemen kunnen analyseren en projecten kunnen managen. Deze vaardigheden kun je ontwikkelen door cursussen te volgen. 

Analytisch zijn

Een heel belangrijke vaardigheid voor het worden van een business analist is het analytisch vaardig zijn. Je zult regelmatig problemen moeten kunnen ontdekken en vervolgens oplossen. Hierbij vinden vaak verschillende uitdagingen plaats, doorzettingsvermogen is dus ook zeker iets wat je nodig zult hebben. 

Kennis vernieuwen

In dit vak is het zo dat er steeds vernieuwing nodig is. Je moet namelijk met de tijd mee ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je kennis goed up to date blijft. Abonneer jezelf bijvoorbeeld op youtube kanalen met de nieuwste technische snufjes of lees je in via de krant of nieuwsbrieven. Zo zorg je ervoor dat het bedrijf waarvoor je werkt zo efficiënt mogelijk blijft. 

Professioneel netwerk opbouwen

Om te kunnen blijven vernieuwen is er efficiëntie nodig. Dit betekent dat er goede communicatie moet zijn tussen meerdere partijen binnen het bedrijf. Zorg dus dat je een goed professioneel netwerk opbouwt en deze ook op de goede manier onderhoudt. 

Een mentor

Het zorgen dat een bedrijf efficiënter wordt kan een lastige taak zijn, zeker in een wereld die zo snel veranderd. Als nieuwe business analist kun je dus het beste een mentor zoeken die al meer ervaring heeft in het werk. Deze kan je adviseren in wat de beste aanpak is voor het bedrijf waar je voor werkt. Wil je dus graag een business analist worden? Dan is het verstandig om het juiste onderwijs te volgen. Ook moet je erg analytisch zijn en bereid zijn om regelmatig je kennis te vernieuwen. Bouw een professioneel netwerk op en zoek een kundige mentor. Dan komt het worden van een goede business analist helemaal goed. Veel succes met het vinden van je nieuwe werk!