Wikitopia
Image default
Financieel

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Wil je zonnepanelen op je woning of bedrijf gaan plaatsen? Dan wil je natuurlijk wel weten wat het je kan opleveren. Je wilt het liefst helemaal zelfvoorzienend zijn als het om energievoorziening gaat. Zeker omdat je met een subsidie op zonnepanelen redelijk voordelig alles kan aanschaffen kan dit aantrekkelijk zijn. Het is dus goed om te bekijken hoe dit allemaal eigenlijk precies zit. Zelf energie opwekken maakt je onafhankelijk van energieleveranciers. Dit is natuurlijk altijd een aantrekkelijke gedachte. Zo heb je geen last van stijgende prijzen bijvoorbeeld.

Wanneer ben je zelfvoorzienend?

Het is natuurlijk vooral belangrijk om te weten wanneer je zelfvoorzienend bent. Als het gaat om 100 procent onafhankelijk zijn van een energieleverancier, dan is het eerst belangrijk om de elektriciteitsbehoefte in huis of op kantoor te kennen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel elke zonnepaneel onafhankelijk opbrengt. Daarnaast moet een correctie aan de hand van de Nederlandse omstandigheden worden doorgevoerd. Deze zaken samen bepalen in welke mate je zonnepanelen nodig hebt. Dit staat natuurlijk allemaal nog los van de zonnepanelen kosten, die hebben geen directe invloed op je zelfvoorziening, alleen op je mogelijkheden om te investeren.

Bepaal het aantal zonnepanelen op basis van je energiebehoefte

Een idee van de energiebehoefte krijg je door de energierekeningen van de afgelopen jaren erbij te pakken. Daarop kan je zien wat je elk jaar hebt verbruikt. Wanneer dit ieder jaar ongeveer gelijk is weet je dus ook wat er komen gaat. Het rendement van een zonnepaneel ligt ergens tussen 15 en 20 procent. Dit kan je bepalen door naar wattpiek te rekenen, dit is 250 tot 300 Wp per paneel. Ook is het belangrijk om een correctie door te voeren. Dat doe je door het aantal wattpiek met 0,85 te vermenigvuldigen. Zo kom je op ongeveer 213 Wattpiek uit.

Gemakkelijk zelf berekenen

Nu je dit weet, wordt het gemakkelijker om zelf berekeningen te maken. Je kan dan het stroomverbruik pakken. Dit deel je door het gecorrigeerde rendementscijfer van een zonnepaneel. De uitkomst van deze soms is het aantal zonnepanelen dat je minimaal nodig hebt. Let wel op. Wanneer er een cijfer achter de komma staat, dan betekent dat automatisch dat er direct een heel extra zonnepaneel nodig is. Kom je op bijvoorbeeld 9,2 uit, dan heb je dus 10 zonnepanelen nodig om zelfvoorzienend te zijn. Zo zorg je dat je precies genoeg hebt om te gebruiken.