Wikitopia
Image default
Gezondheid

Ziekte van Parkinson: symptomen en behandeling

Parkinson is een vervelende ziekte die erg veel uitingen kent. Waar de een vooral last heeft van bepaalde symptomen, heeft de ander dat weer helemaal niet. Dit zorgt ervoor dat de behandeling van deze ziekte voor iedereen anders is en dat bijvoorbeeld een duodopapomp behandeling voor de een wel werkt en voor de ander weer helemaal niet. Maar wat zijn zijn deze symptomen dan? Waaraan kun je de ziekte herkennen? En welke behandelmethodes zijn er? 

De symptomen van parkinson

Wie de ziekte van parkinson heeft zal verschillende motorische en niet- motorische klachten herkennen, klachten die dus te maken hebben met beweging of juist met gedrag of stemming. Niet iedereen zal zich dus in alle symptomen die bij parkinson horen herkennen, maar de meest voorkomende symptomen zijn; stijfheid, het constant trillen, minder duidelijke gelaatsuitdrukkingen, moeite met schrijven en een verstoorde balans. Wat zorgt voor een enorme vermoeidheid. Daarnaast zijn er nog vele symptomen die wat minder regelmatig voorkomen en waar dan dus ook minder mensen last van hebben, zoals; pijn in de ledematen, lage bloeddruk of blaasproblemen. 

De behandelingen voor parkinson

De symptomen zijn dus erg divers en de juiste behandeling kan dan ook per persoon verschillen. Allereerst kan fysiotherapie ook goed helpen bij het bestrijden van deze ziekte. Je raakt zo getraind op bepaalde bewegingen, waardoor je deze voor een wat langere tijd kan blijven uitvoeren en minder snel problemen krijgt in je dagelijkse leven. Ook kun je kiezen voor een operatie waarbij er elektroden in de hersenen geplaatst worden. Deze komen te zitten op bepaalde punten in de hersenen en geven elektrische impulsen aan de hersenen, waardoor zenuwcellen worden geactiveerd en jij motorische vaardigheden langer kan uitvoeren. 

 

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk en voor de hand liggend, om geneesmiddellen te krijgen, deze zorgen ervoor dat het dopamine gehalte in het brein aangevuld wordt waardoor boodschappen vanuit het brein naar andere delen in het lichaam duidelijker overkomen. Maar dit wordt vaak pas gedaan als de ziekte het dagelijkse leven dusdanig zal gaan beïnvloeden. Een manier waarop je deze geneesmiddelen toegediend kan krijgen is door middel van een duodopapomp. Deze pomp zorgt ervoor dat je de hele dag door geneesmiddelen krijgt toegediend doordat deze met een slangetje aan je dunne darm verbonden zit. Er zit dus eigenlijk een gaatje in je buik, waardoor je constant geneesmiddelen krijgt en je je de hele dag beter kan voelen. Genoeg mogelijkheden dus, nu is het nog de kunst om de juiste te vinden voor jouw symptomen. Meer lezen over de ziekte van Parkinson? Op VerderMetParkinson.nl lees je allerlei informatie en tips over deze ziekte.

 

https://www.verdermetparkinson.nl/