Wikitopia
Image default
Hobby en vrije tijd

Het ABCD-systeem

Het is een bezigheid die we dagelijks doen: wandelen. De voordelen van wandelen zijn talloos. Zo werkt wandelen goed tegen stress en depressieve gevoelens en verminderd pijn bovenkant voet. Wandelen helpt ook bij het versterken van de spieren en de botten doordat de kans op botontkalking  osteoporose wordt verminderd. Verder is uit onderzoek gebleken dat dagelijkse wandelaars hun kans op diabetes type twee met maar liefst 58 procent kunnen verminderen. Wandelen vermindert niet alleen de kans op diabetes. Ook de kans op alzheimer neemt tussen de twintig en vijftig procent af. Voor degene die aan dementie lijden is wandelen nog steeds goed. Het is ook gezond, doordat het geheugen beter functioneert. Nu we de voordelen van wandelen op een rijtje hebben, zijn de juiste wandelschoenen nu de volgende stap. 

De classificatie

Voor het classificeren van wandelschoenen wordt er gebruik gemaakt van het ABCD-systeem. Toch is dit systeem langzaam aan het verdwijnen door de hybride eigenschap die steeds meer wandelschoenen hebben, is het ABCD-systeem nog steeds een goede classificatie van wandelschoenen. 

A-schoenen

Om te beginnen, is de eerste categorie lichte wandelschoenen ook wel AB-schoenen genoemd. Doordat dit lange wandelschoenen zijn, kun je ze goed onderscheiden van de rest van de schoenen. Het gewicht van de schoen varieert tussen de 200 tot 450 gram. Deze schoenen kom je vaak tegen onder de naam Light Hike of Trail. In vergelijking met de niet waterdichte varianten, zijn de waterdichte exemplaren vaak een stuk duurder en zwaarder.

B-schoenen

Deze schoenen komen het meeste voor in Nederland: de trekking-schoenen. Met deze hiking-schoenen, zoals ze ook wel worden genoemd, kun je door bossen of bergen wandelen. Ook op asfalt wegen zijn dit soort schoenen prima te gebruiken. De schacht van de B-schoenen is in vergelijking met de A-schoenen middelhoog tot hoog. Voor de bescherming van schoenen zit er vaak rubber rondom zowel de neus als de hak van de schoenen. Het gewicht van de schoenen is ongeveer 600 gram.

C-schoenen

Deze backpack-schoenen bieden nog meer steun en bescherming dan de voorgaande schoenen. Voor klim- en klauterwerk komen deze schoenen ook goed van pas. Het klimmen op ijs is echter niet aan te raden omdat de zool daar net niet sterk genoeg voor is. Wel zijn deze schoenen dan weer waterdicht. Het gewicht per schoen is 800 gram.

D-schoenen

De Alpiene schoen is door de stevige zool niet geschikt voor het wandelen, maar ter vergoeding is deze zool dan wel weer wat lichter. Dit soort typen schoenen zijn juist bedoeld voor het klimmen in bijvoorbeeld hooggebergte. Vanzelfsprekend zijn deze schoenen waterdicht en bij sommig gevallen zelfs extra isolerend en ook nog eens uitneembaar. Tot slot, variërend tussen 1 en 1,6 kilogram, zijn deze schoenen de zwaarste paar schoenen in het ABCD-systeem.

 

https://www.wandelschoenopmaat.nl/nieuws/hoe-ontstaat-pijn-bovenop-voet-na-wandelen/