Wikitopia
Image default
Bedrijven

Laptops inleveren voor recycling

Ze eens eerlijk, heb jij een oude laptop of computer in huis die ergens onder het stof ligt op zolder? Ik denk dat de meeste van ons de vraag met ‘ja’ kunnen beantwoorden. De technologie gaat namelijk razend snel waardoor laptops, computers, telefoons en noem het maar op, regelmatig worden vervangen door een nieuwer, beter en sneller model. Je oude apparatuur wordt dan ergens op een plek in huis gedumpt en er wordt niet meer naar om gekeken. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat je met je oude apparatuur kunt doen? In dit artikel zal ik je uitleggen welke opties er zijn voor je oude apparatuur en waarom het zo belangrijk is om e-afval tegen te gaan.

Waarom is e-afval een groot probleem?

Wereldwijd produceren wij een enorme hoeveelheid e-afval. Slechts een deel van het e-afval wordt gerecycled. Elektronische apparaten zoals computers en laptops bevatten natuurlijke hulpbronnen die kostbaar zijn zoals koper, zink en ijzer. Als deze computers en laptops op de stortplaats belanden, zullen ze voor altijd verloren gaan. Bovendien bevatten elektronische apparaten gevaarlijke stoffen zoals kwik. Als dit metaal op de stortplaats beland kan de bodem en het grondwater verontreinigd worden. Dit is ontzettend slecht voor mens en milieu dus zorg ervoor dat jouw oude laptop niet op de stortplaats terecht komt. Bovendien kun je geld terug krijgen voor oude elektronische apparaten. Dus zonde om het zomaar weg te gooien, toch?

Laptop

Wis persoonlijke gegevens

Een van de grootste redenen waarom mensen hun oude computer of laptop niet recyclen is vanwege zorgen over de bescherming van gegevens die op het desbetreffende apparaat staan. Het is daarom verstandig om voorafgaand een back-up te maken van alle belangrijke gegevens. Vervolgens is het noodzakelijk om alles van je laptop of computer te wissen en op fabrieksinstellingen te zetten. Hierdoor is het onmogelijk om opgeslagen persoonlijke gegevens terug te halen. Laptop recycle proces Er zijn een aantal manieren om laptops in te leveren voor recycling maar ze omvatten allemaal een aantal belangrijke stappen. De eerste stap is het ontmantelen van alle laptop onderdelen. Denk hierbij aan het verwijderen van schadelijke accu’s en batterijen. Wanneer alle schadelijke en waardevolle onderdelen verwijderd zijn, worden de restanten versnippert en kunnen recyclers herbruikbare onderdelen identificeren.

Verkoop niet aan particulieren

Ben je van plan om apparatuur te verkopen en wil je daar zo veel mogelijk geld mee vangen? Logisch, dat begrijpen we maar toch is het niet aan te raden om je oude apparatuur te verkopen aan particulieren zoals via bol.com of marktplaats. Zorg ervoor dat je oude apparatuur in veilige en goede handen is.

Gerelateerde artikelen

Een verzorgde tuin in een aantal uren

Rechte tanden

De bloedvaten schoon houden met goede voeddingssupplementen