Wikitopia
Image default
Bedrijven

Hoe onderhoud je een grafsteen?

Het doet altijd pijn wanneer iemand die u dierbaar was niet meer op aarde te vinden is. Het minste wat we kunnen doen is geregeld een bezoek brengen aan het graf van geliefde personen in ons leven. Een mooie bos bloemen of hun favoriete doet ze hopelijk goed in het volgende leven. Maar met de tijd neemt helaas de staat van hun grafsteen af. Weet u niet precies hoe u hun grafsteen op de juiste manier onderhoudt? In deze blog treft u professioneel advies om ervoor te zorgen dat een voor u belangrijke grafsteen in een mooie conditie blijft.

Let op het materiaal van de grafsteen

Onze eerste is om het materiaal van de grafsteen in de gaten te houden. De wijze van onderhoud verschilt namelijk afhankelijk van het materiaal waarvan een grafsteen uit bestaat. Zo kunt u het beste een grafsteen van natuursteen met een zachte doek of sponsje schoonmaken, terwijl chloor juist beter werkt voor grafstenen die van wit marmer of Belgisch hardsteen. Vraag daarom eerst na aan een expert van welk materiaal een grafsteen is gemaakt. Zo weet u zeker dat u geen schade aanricht.

Denk aan het opschuren van de grafsteen

Blijkt het schoonmaken nog niet volgens wens te verlopen? Dan wordt het tijd om een wat meer grondige methode te gebruiken zodat het graf zo goed als nieuw lijkt. Door de onderdelen van een grafsteen op te schuren, wordt het grafsteen weer in ere hersteld. Daarbij ziet u ineens een veel mooiere kleur tevoorschijn komen, doordat de weer niet bij dit laagje steen kon komen. Vaak moet het grafsteen wel naar onze steenhouwerij worden gebracht om het opschuren succesvol te laten verlopen.

Schilder de letters opnieuw in

Tot slot is het zaak om geregeld de letters op het graf weer als vanouds te maken. Dit doet u door de letters op het grafsteen in te schilderen. Daarbij is het belangrijk om een verf te gebruiken die goed op het graf kan worden aangebracht. Sikkens Rubbol XD is de beste optie hiervoor. Daarnaast moet u over een vaste hand beschikken om ervoor te zorgen dat u niet buiten de lijnen gaat en schade op het grafsteen voorkomt.

Een grafsteen vervangen

Tot slot is het ook mogelijk om een grafsteen te vervangen. Zo weet u namelijk zeker dat u dierbare nog lang herinnerd zal worden. Bij Andersgedenkmonumenten vindt u prachtige grafstenen die zeker door de overledene worden gewaardeerd. Samen zoeken we naar een grafsteen dat aan uw eisen voldoet of een replica is van een vorig grafsteen. Neem contact met ons op zodat wij meteen aan de slag kunnen met het herstellen van een graf aan de hand van onze grafsteen.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/